• acupunctuur bij post covid syndroom

  Veel mensen die het coronavirus hebben gehad blijven daarna nog maandenlang met klachten zitten. Dit wordt ook wel long-covid genoemd. Hiermee wordt bedoeld het lange termijn effect en niet perse de longen als orgaan. Welke klachten dit allemaal zijn en hoe we daarbij helpen met acupunctuur lees je in dit artikel.

  Coronavirus en acupunctuur

  In een eerder artikel hebben we uitgelegd afvalstoffen in combinatie met een slechte weerstand corona een hardnekkig virus maakt.

  Afvalstoffen zorgen voor een slechtere circulatie en langdurige moeheid. En dat zijn ook belangrijke symptomen van het post covid syndroom. In Chinese geneeswijze zijn deze symptomen te koppelen aan onder andere: Pijnklachten als gewrichtspijn en hoofdpijn. Maar ook kortademigheid, hoesten en pijn op de borst kunnen hierbij horen.

  Klachten bij het post covid syndroom zoals moeheid, hoesten en kortademigheid zijn goed te behandelen met acupunctuur.

  Symptomen van het post covid syndroom

  Een syndroom is een aandoening waarvan men erkent dat deze bestaat, maar waarvan het niet duidelijk is waarom de symptomen optreden. Na corona zouden mensen in principe weer helemaal moeten herstellen. Maar bij veel mensen houden een of meer van de onderstaande klachten aan.

  Meest gebruikelijke klachten:

  • Moeheid.
  • Moeheid bij inspanning.
  • Kortademigheid.
  • Piepende ademhaling.
  • Hoesten, keelpijn.
  • Gewrichtspijn.
  • Pijn of stijfheid op de borst.

  Ook vaak voorkomende symptomen:

  • Post traumatische stress (bij b.v. IC opname).
  • Angst, depressiviteit.
  • Spierpijn of hoofdpijn.
  • Snelle of onregelmatige hartslag of hartkloppingen.
  • Verlies van geur en/of smaak.
  • Concentratieproblemen.
  • Slaapproblemen.
  • Uitslag of haarverlies.

  Op het eerste gezicht kan deze lijst aan klachten willekeurig lijken. Maar met een indeling volgens Chinese geneeswijzen ontstaat er een heldere diagnose.

  Met de diagnose is gelijk een behandelprincipe ontstaan. Dat is de grote kracht van Chinese geneeswijzen.

  Van syndroom naar acupunctuur diagnose

  Met Chinese geneeswijzen kan je symptomen dus anders indelen. Daarvoor maken we een associatie tussen een symptoom en een orgaan of substantie. Een aantal voorbeelden zie je in deze tabel:

  SymptoomOrgaanSubstantie
  Moeheid, concentratieproblemenMilt en LongEnergie
  Verlies van geur en smaakMilt, Long, Maag
  Kortademigheid, hoestenLongVloeistoffen
  Gewrichtspijn, hoofdpijnAfvalstoffen, circulatie gehinderd, Koude
  Spierpijn, spierzwakteMiltBloed leegte, afvalstoffen,Koude
  Angst, DepressieNier, HartBloed leegte, circulatie gehinderd, stress
  Hartkloppingen, ritme stoornisHartBloed leegte, circulatie gehinderd, stress
  Uitslag, huidklachtenMaag, Dikke darm, LongAfvalstoffen, Hitte
  HaarverliesBloed leegte, hitte, circulatie gehinderd, stress

  Een voorbeeld van een diagnose met Chinese geneeswijzen kan dus zijn: Post covid syndroom ten gevolge van: Milt en Long zwakte met Afvalstoffen.

  Daarnaast is er ook aandacht voor het totaalbeeld van jouw gezondheid. Zo vragen we ook naar slaap, spijsvertering, overige pijnklachten enz. Hierdoor wordt diagnose helemaal op maat gemaakt.

  Behandeling van post covid syndroom met acupunctuur

  Met een diagnose is er gelijk een behandelprincipe ontstaan. Dat is de grote kracht van Chinese geneeswijzen. In het bovenstaande voorbeeld worden de Milt en Long meridianen behandeld en aangesterkt. En wordt er geholpen met het afvoeren van de Afvalstoffen.

  Voor energie (en Bloed) werken we op de spijsverterings-meridianen, bijvoorbeeld Maag en dikke darm. En voor longsymptomen wereken we met acupunctuurpunten van de Long meridiaan.

  Voor veel klachten zal er direct verbetering zijn. In ieder geval wordt de behandeling herhaald om het effect te versterken en blijvend te maken. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

  Wat vond je van dit bericht?

  Laat nu een reactie achter of deel het bericht met je vrienden!

 • 2 Reacties

  Beste, Ik kamp met post covid klachten, vooral vermoeidheid hoofdpijn en pijn op de borst. Ik ben tot niks in staat. Werk ook niet momenteel. Ik heb mijn hoop naast rust tijd en fysio gevestigd op acapunctuur. En vond op uw site de juiste informatie. Maar jullie zitten in purmerent en ik woon in rotterdam. Mijn vraag is weten jullie iemand bij mij in de omgeving die ervaring heeft met post covid patienten? Hoor heel graag van u. Hartelijk dank Mvg sabine

  Reageer

  Beste Sabine, Wat vervelend dat je hier last van hebt en jammer dat de afstand tegen zit. Je kunt denk ik het beste zoeken naar acupunctuur in Rotterdam en dan even bellen om te vragen of men hier ervaring mee heeft. 2 praktijken die wat meer in de richting zitten zijn: https://paulinevonk.nl/welkom/ en https://www.pingshuyuan.nl. Het belangrijkste is om te kijken naar 1) hoe voel jij je bij die praktijk en 2) is men serieus met zijn of haar vak bezig. Ik hoop dat je hier mee geholpen bent. Veel succes met je herstel en zoektocht! Hartelijke groet, Alex

  Reageer