• Huidklachten kunnen erg hardnekkig zijn, maar met veel geduld en toewijding kunnen de resultaten erg goed zijn. Een jaar geleden kwam deze meneer (42) met steeds erger wordende psoriasis naar de praktijk. Het begon op zijn hoofd al in zijn jeugd en sinds enige tijd breidde het ook uit naar zijn ellebogen.

  Het resultaat van de foto hieronder is van een jaar behandeling met acupunctuur, kruiden en hormoonzalf (via de huisarts). Meneer kwam maandelijks voor acupunctuur behandeling

  en op dit moment werd ook de kruidenformule aangepast voor de maand erop. Al na de eerste maand werden de plekjes minder rood en was er ook verandering in de dikte. De behandelingen zijn er op gericht om zijn energiepijl weer op bouwen, zodat zijn lichaam zelf weer goed afvalstoffen kan afvoeren en de huid kan herstellen op de aangedane plekken.

  Stapje voor stapje meer in balans

  In eerste instantie hadden we afgesproken om ons te richten op de ellebogen, omdat deze plekken het meest in het zicht zijn en ook erger werden. Maar na een paar maanden ging het zo goed met de ellebogen dat we toch wilden kijken of we wat konden doen aan de psoriasis op zijn hoofd. Dit was nog een flinke puzzel, maar uiteindelijk hebben we dit ook met succes mee kunnen nemen.

  Psoriasis: geduld is een schone zaak

  Het blijkt dat de verharde laag van de huid maar moeizaam werd vervangen door gezonde cellen. Voor dit soort langere trajecten is het zowel voor mij als de patiënt goed te kijken naar de kleine veranderingen. Goed overleggen en praten helpen hierbij. Men weet vaak zelf heel goed of iets de goede kant op gaat of niet, dat gevoel samen met objectieve feiten (en foto’s) maakt de behandeling effectief en uiteindelijk succesvol.

  resultaat van de behandeling

  De plekjes waren ongeveer tussen een 0,5-1 centimeter groot, afname over ongeveer 10 maanden is dus moeilijk te zien. Om toch te volgen of de voortgang goed was hebben we gekeken naar: het opkomen van nieuwe plekjes, verschilveringen van de huid, roodheid van de plekjes, en hoe snel een oud plekje hersteld naar gezonde huid. Gelukkig bleek keer op keer dat er een kleine verbetering was in 1 of meerdere van deze punten.

  Combinatie met regulier medicijn

  Omdat we allebei niet negatief waren over de hormoonzalf hebben we besloten om deze te gebruiken in combinatie met acupunctuur en kruiden. In sommige Chinese kruidenzalven (die gebruikt worden in China) zit namelijk ook een hormoon verwerkt. Omdat de kruiden vanuit het interne werken en de zalf vanuit de buitenkant hadden we allebei vertrouwen in deze combinatie.

  Acupunctuur psoriasis ervaringen

  Het resultaat is na het nemen van de foto’s al weer verder verbeterd. Nu zal het doorbehandelen zijn totdat alle plekjes echt weg zijn en blijven. Daarna bouwen we af met de kruiden en gaan we over naar alleen acupunctuur. Daarna bouwen we dan ook de acupunctuurbehandelingen af.

  Wil je meer weten over acupunctuur bij huidklachten? Lees dan dit blog over acupunctuur bij acne, of lees over de acupunctuur ervaring van Steven die last had van eczeem. (even naar beneden scrollen voor zijn verhaal)

 • Laat een reactie achter!

 • 2 Reacties

  Ik heb een verhaal over mijn zus, die al jaren kampt met psoriasis, na alle behandelingen lichttherapie en medicijnen en kanker te hebben gehad, Was met Chemo de psoriasis helemaal verdwenen, en na de kanker is de psoriasis drie keer zo snel weer teruggekomen. Vreselijk jeuk jeuk en nog eens jeuk, uitslag over de hele lichaam, opgezette voeten en benen. Vreselijk, en niks schijnt te helpen. Zou accupunctuur mijn zus van 64 jaar wel kunnen helpen?. Bedankt!.

  Reageer

  Dag Mena, wat verschrikkelijk voor je zus! Ik denk zeker dat acupunctuur (mogelijk in combinatie met kruidensupplementen) haar kunnen helpen. Zoals je wellicht hebt gelezen op de site ligt de oorsprong van dit soort klachten vaak bij een moeheid en/of gebrekkig functioneren van het spijsverteringssysteem. Hierdoor komen afvalstoffen in het bloed terecht wat het lichaam weer probeert weg te werken. Dit toont zich in klachten als roodheid, jeuk en vocht vasthouden.

  Dat lage energie/moeheid een factor is merk je aan de reactie van het lichaam na de chemo. Nu is het lichaam verzwakt en komen de klachten intens of sneller terug zoals je zelf al zegt. Het lichaam is minder in staat om zelf energie op te bouwen op een niveau dat afvalstoffen ed. weer goed worden afgevoerd.

  Om haar te helpen moeten er grofweg 2 dingen gebeuren: 1) afvalstoffen moeten worden afgevoerd door het lichaam 2) energie in het lichaam moet weer opgebouwd worden. Dat is een simpel overzicht, maar er moet wel een goede diagnose aan gekoppeld worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk over welke afvalstoffen het gaat, wat hun onderlinge verhouding is, wat is de staat van haar energiepijl, kracht en functioneren van het bloed en de staat van de vloeistoffen in haar lichaam? Om maar een paar voorbeelden te noemen.

  Voel je vrij om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Dan kunnen we gericht kijken naar haar situatie en kan ik toelichten hoe een behandelplan en traject er voor haar uit kan zien. Het beste kan je dan een email sturen naar info@nurtureyournature.nl of mij bellen op 06-40260475.

  Veel sterkte in ieder geval!

  Reageer