• Acupunctuur effectief bij migraine [onderzoek]

  28 november 2020 | Gezondheid
 • Acupunctuur is bijzonder effectief bij pijn, zo ook bij migraine. Dat laat een onderzoek uit 2016 zien. Onderzoekers presenteren een review van 22 verschillende klinische trails, met daarin 4985 mensen. Wat blijkt? De frequentie (hoe vaak men migraine heeft) nam met meer dan 50% af bij 59% van de deelnemers.

  Veel mensen hebben last van migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn waar veel mensen last van hebben. Het neurologiecentrum in Amsterdam geeft aan dat er in Nederland 2 miljoen mensen zijn de lijden aan migraine, waarvan 70.000 mensen er dagelijks last van hebben. Naast deze grote aantallen is migraine ook nog eens ingrijpend. Zo kan men dagenlang last hebben van een enkele aanval.

  Acupunctuur in vergelijking met medicatie

  In het zelfde onderzoek wordt het effect “minstens zo effectief” genoemd als er wordt vergelijken met pijnmedicatie.

  Maar de effecten zijn gemeten 6 maanden na de behandeling. Wat betekent dat er op dat moment ook minder vaak medicatie of therapie nodig is. Het effect stapelt als het ware op.

  Wanneer je in gedachten neemt waarom acupunctuur zo goed werkt is het echte positieve effect waarschijnlijk nog groter. Het principe waar acupunctuur op gebaseerd is, is namelijk om het hele lichaam beter te laten functioneren.

  Het gevolg hiervan, en hét belangrijkste verschil met medicatie, is dat er bij acupunctuur géén noemenswaarde bijwerkingen zijn.

  Hoogstaand bewijs van effectiviteit bij migraine

  Ook het soort onderzoek is hoogstaand. Deze studie is namelijk een vergelijking tussen verschillende gerandomiseerde studies.

  Niet elk soort onderzoek is het zelfde. Helemaal onderaan staat proefdier onderzoek. Vaak wordt dat gebruikt om werkingsmechanismes te onderzoeken.

  Daarna begint het echte werk bij casus rapporten. Hier worden positieve effecten gevonden bij mensen. Over de jaren heen zijn er zoveel casussen bij gekomen dat er klinische trials zijn opgezet.

  Klinische trails zijn er om goed te kunnen vergelijken met de huidige standaardbehandeling van migraine.

  wetenschappelijk bewijs voor acupunctuur bij migraine

  En de mensen die meedoen aan de studie worden gerandomiseerd om een placebo effect uit te sluiten. Het feit dat deze vergelijkingsstudie gedaan is bij Cochrane is des te indrukwekkender. Deze stichting staat bekend om haar goede en betrouwbare studies.

  Het nut van acupunctuur in onze gezondheidszorg

  Als je bedenkt dat van een diverse medicatie acceptabele verbeter-percentages rond de 1-4% liggen, weet je dat er iets bijzonders aan de hand is als je de effecten van die onderzoek van acupunctuur bij migraine ziet.

  Acupunctuur is een veilige en effectieve manier om migraine aanvallen te verminderen, zonder bijwerkingen. En omdat het meer doet dan alleen te pijn te verminderen is het raadzaam om acupunctuur een onderdeel te maken van je gezondheidsroutine.

  Het wordt daarnaast tijd dat we in de reguliere behandeling van migraine, ook acupunctuur wordt aangeraden. Zo kunnen mensen zelf een keus maken waarbij ze mogelijk minder medicatie nodig hebben.

  Het wordt tijd dat acupunctuur als optie wordt aangeraden bij migraine in de reguliere zorg. #pijnbestrijding #migraine

  Oorzaak van migraine, stress?

  Hoewel ter discussie staat of migraine veroorzaakt wordt door stress, zien we in de praktijk dat mensen met migraine vaak wel aangeven veel stress hebben.

  Daarnaast is er bij migraine een duidelijke relatie met het uitzetten of samentrekken van de bloedvaten in het hoofd. Vooral dat laatste wordt in Chinese geneeswijzen gezien als een vorm van stress.

  Wat ook opvalt is dat naast de symptomen van stress, men vaak erg vermoeid is. Dus wellicht is het de moeheid [als gevolg van stress] die voor migraines zorgt. Dat sluit aan bij een veelvoorkomende diagnose waarbij het lichaam moe is en te veel energie naar het hoofd stijgt.

  Kijk op onze pagina voor hoofdpijn en stress behandelen met acupunctuur.

  Laat nú een reactie achter

  Dit artikel is met veel plezier geschreven door Alex Djukanovic. Wat vind je er van? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.

  Acupuncturist Alex Djukanovic