• gezondheid onder controleDit boek gaat over een voormalig psychiater – Kelly Brogan – die nu in plaats van medicijnen een gezonde levensstijl adviseert. Hoe bijzonder is dat? Het is interessant om te lezen omdat het gaat over controle nemen over je gezondheid, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders!

    Gezondheid door kennis

    Kelly Brogan beschrijft op een open manier haar eigen ervaring met het medische systeem waarin ze is opgeleid. Ze begint als arts ook met voorschrijven van medicijnen. Maar door haar eigen onderzoek komt ze erachter dat de “normale” manier van het behandelen van depressieve patiënten eerder zieker maakt dan beter.
    Er wordt aan de hand van statistiek en wetenschappelijke bronnen helder uitgelegd dat er zelfs geen bewijs is voor de werking van bepaalde medicijnen. Vaak is er alleen slechts consensus onder medici. Door marktwerking is de huidige situatie ontstaan waar veel mensen farmaceutische middelen nemen tegen depressie. Deze hebben bijwerkingen waaronder bijvoorbeeld neerslachtigheid(!). Vervolgens worden er voor bijwerkingen weer extra medicijnen gegeven, met weer meer bijwerkingen als gevolg en het eind is zoek.

    Geen medicijnen maar gezonde leefstijl

    De oplossing wordt gelukkig ook aangereikt: Zoek je gezondheid niet in een pilletje, maar werk er aan! De grondslag hiervoor is volgens steeds meer mensen om ontsteking in het lichaam voorkomen. Dit doe je door goed voor jezelf zorgen qua bewegen eten en leefstijl en goed omgaan met stress. Met veel adviezen over voeding en supplementen kan je ook direct zelf aan de slag. Ook wordt er verwezen naar niet invasie therapieën. Voorbeelden hiervan zijn yoga en acupunctuur, deze kunnen heel goed helpen bij een weg naar herstel. Het kan voor sommigen een lange weg zijn om te gaan. Maar met diverse voorbeelden is er goed te zien dat deze visie werkt. Zeker de moeite waard om te lezen! Uiteraard is dit boek online verkrijgbaar – klik op de afbeelding voor meer informatie vanuit Amazon. Last van stress? Kijk op mijn blog over stress behandelen met acupunctuur.