• vrouw met hoofdpijn op haar slapen - acupunctuur Purmerend hoorn en ZaandamHoofdpijn en migraine zijn klachten die goed te behandelen zijn met acupunctuur. In onze praktijk zien we veel mensen met chronische vormen van hoofdpijn. Onze acupunctuur behandeling werkt daar zo goed voor omdat we een precieze diagnose volgens Chinese geneeswijzen maken. Daarnaast spreekt acupunctuur oorzaken als stress en spierspanning heel goed aan. Hierdoor ontspannen lichaam en geest en treedt verlichting heel snel op.

  Naar: Nekpijn – schouderpijn – rugpijn – kniepijn – gewrichtspijn.

  Oorzaken hoofdpijn Chinese geneeswijzen

  In de leer van acupunctuur is pijn gerelateerd aan gebrekkige circulatie van energie (Qi) en bloed. Deze stagnatie kan veroorzaakt worden door stress (zorgt voor verkramping), moeheid en afvalstoffen. Deze combinatie zorg dat hoofdpijn en migraine chronisch zijn:

  oorzaken van hoofdpijn - acupunctuur Purmerend hoorn en Amsterdam noord

  Bij chronische klachten komt altijd moeheid om de hoek kijken. Moeheid zorgt er nog verder voor dat klachten intenser worden en dat het lichaam minder kracht heeft om zichzelf te herstellen.

  Symptomen bij hoofdpijn

  Het verloop van hoofdpijn is heel verschillend. Daardoor zit er ook veel variatie in de bijkomende symptomen. De een is er in een ochtend of middag vanaf, de ander loopt dagen achter elkaar met pijn. Voor weer andere mensen is de pijn zo verlammend dat ze alleen nog maar op bed kunnen liggen in een donkere kamer. Dit zijn een aantal veelvoorkomende algemene symptomen:

  • Gevoel van een band om je hoofd
  • Zwaar hoofd
  • Moeheid
  • Misselijkheid, overgeven
  • Duizeligheid
  • Lichtgevoeligheid of lichtflitsen
  • Drukkende, zeurende, bonkende of stekende pijn
  • Uitstralende pijn naar schouder of arm

  Soorten hoofdpijn

  Spanningshoofdpijn

  Een hoge werkdruk en stress kunnen voor hoofdpijn zorgen. Vaak eten en drinken mensen in deze situatie ook te weinig en onregelmatig. Dat is voor het lichaam ook een vorm van spanning. Bovendien vergroot dit de moeheid waardoor we steeds minder kunnen hebben.

  Door een gespannen houding en hoge ademhaling verkrampen de schouders (opgetrokken) en de nek. Wanneer het lang aanhoudt kan je hier hoofdpijn van krijgen. Vaak hebben mensen met stressklachten ook last van kaakspanning of tandenknarsen. De hoofdpijn trekt dan door naar het gezicht, de kaken en/of de slapen.

  Typische hoofdpijn door stress kan zich uiten op het voorhoofd, achterhoofd, de nek of voelen als een band om het hoofd.

  Met spanningshoofdpijn is het uiteraard belangrijk om te ontspannen. Kijk daarom ook eens op onze pagina voor stress en ontspanning.

  Hoofdpijn door nekklachten

  Hoofdpijn door nekpijn, of cervicogene hoofdpijn, zit vaak aan een kant. Ook heeft men hierbij vaak last van bewegingsbeperking, niet naar links of rechts kunnen kijken. Deelnemen aan het verkeer, of werken kan hierdoor heel lastig worden. Wanneer je last hebt van zowel nek als hoofdpijn is dat goed om te laten weten tijdens je behandeling. Het is belangrijk om beide klachten aan te pakken, anders wordt de oorzaak niet opgelost.

  Stress is een belangrijke oorzaak van hoofdpijn in de nek, door de verkramping die er mee gepaard gaat. Vaak kunnen er ook uitstralingsklachten zijn naar de schouder en arm aan dezelfde kant. Kijk ook op onze pagina over nekpijn.

  Hoofdpijn na het sporten

  Moeheid in combinatie met inspanning kunnen leiden tot hoofdpijn. Inspanningshoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een combinatie van te intensief sporten en te weinig te drinken. Een simpele oplossing is om de inspanning zo te doseren dat de pijnklachten niet optreden. Blijft de pijn onverminderd? Dan kan het zijn dat het lichaam te moe is en moet aansterken. Met acupunctuur helpen we dan je energiepijl vergroten, waardoor pijnklachten minder snel optreden.

  Clusterhoofdpijn

  Clusterhoofdpijn geeft intense, kloppende pijn achter of rond drogen. Deze pijn kan in episodes voorkomen die per weken of maanden opkomen. Of de pijn is chronisch waarbij men in meer of mindere mate continue last heeft.

  In Chinese geneeswijzen is er een duidelijke relatie pijn en bloed, en tussen bloed en de ogen. Deze relaties gebruiken we in het toepassen van effectieve acupunctuur punten.

  Migraine

  man met hoofdpijn - acupunctuur Purmerend hoorn en ZaandamMigraine is een intense versie van hoofdpijn. En kan gepaard gaan met misselijkheid, duizeligheid en zelfs overgeven. De pijn houdt 1 tot enkele dagen aan, zit meestal aan 1 kant en kan bonkend zijn. Ook kan er sprake zijn van lichtgevoeligheid of een overgevoeligheid voor geluiden. Oorzaken kunnen hormonaal zijn, te veel stimuli, of intense moeheid. Maar ook kunnen mensen verkeerd reageren op bepaalde voeding.

  Acupunctuur heeft heel veel goede fysiologische effecten. Zo kan het voor zowel vaatverwijding en vaatvernauwing zorgen. Een van de oorzaken van migraine kan zijn problemen

  In onze ervaring kunnen darmklachten ook migraine veroorzaken. De relatie zit dan in afvalstoffen die door de darmwand heen gaan. En daardoor ergens anders in het lichaam voor problemen zorgen. We bespreken jouw gezondheid uitgebreid bij een intake zodat we oorzaak en gevolg goed behandelen.

  Hoofdpijn of migraine bij menstruatie

  Hormonale hoofdpijn kenmerkt zicht door een ritme. Zo kan er iedere maand rond de eisprong, of voor de menstruatie hoofdpijn of migraine optreden. Vaak is deze hoofdpijn eenzijdig, intens en kloppend van aard. De balansmethode die wij toepassen, past uitstekend bij hormonale klachten. Hiervoor moet het hele lichaam, oorzaak en gevolg aangesproken worden.

  Ook kunnen vrouwen tijdens hun zwangerschap meer last krijgen van hoofdpijn. Kijk daarvoor ook naar onze pagina over hormonale gezondheid.

  Acupunctuur behandeling bij hoofdpijn

  Hoofdpijn en migraine worden standaard behandeld met medicatie. Maar wanneer de klachten chronisch zijn, of als er bijwerkingen spelen kan het wenselijk zijn om naar een natuurlijk alternatief te kijken. Medicatie afbouwen doe je samen met je behandelend arts. Maar tegelijkertijd (of voor die tijd) kan je bij ons terecht om je klachten te verminderen op basis van acupunctuur.

  Balansmethode

  Met de balansmethode zorgen we voor balans voor het hele lichaam. Daarnaast werken we altijd aan rust en ontspanning zodat de klachten zo snel mogelijk minder worden.

  Ooracupunctuur

  Ooracupunctuur of auriculotherapie is een specifieke vorm van acupunctuur. De naaldjes in het oor gebruiken we voor de pijnklachten. Maar in onze behandeling helpen ze vooral bij het ontspannen. We zorgen met deze reflexpunten dat het lichaam in een staat van rust en herstel komt.

  Acupressuur tegen hoofdpijn

  Hoofdpijn kan je ook zelf verminderen met acupressuur drukpunten. Je drukt dan eenvoudig met je vingers op een acupunctuur punt. In de onderstaan de video zie je precies waar en hoe je dat kunt doen:

  Ervaringen met acupunctuur tegen hoofdpijn

  Binnen een aantal behandelingen was ik van mijn klachten af. Ik voelde me een stuk energieker!

  — Ella (last van menstruatiepijn)

  Meer informatie over onze hoofdpijn behandeling in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Ook voor de omgeving: Amsterdam Noord, Hoorn, Edam-Volendam en Zaandam zijn we goed te bereiken. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!

  Informatie over de diverse symptomen komt van allesoverhoofdpijn.