• Hormonen & vruchtbaarheid

  acupunctuur vergroot de vruchtbaarheid en helpt hormonen weer in balans te komen.

  Hormonen zijn het regelsysteem van ons lichaam en hun functioneren bepaalt vrij letterlijk hoe ons lichaam presteert. Een lichaam dat in balans is, is weerbaar. Dit betekent dat wanneer er een klein probleem is dat er geen of heel weinig effect is: er zijn treden geen klachten op. Het lichaam corrigeert automatisch naar de vraag van de omstandigheden.

  Wanneer het lichaam niet in balans is, is niet weerbaar. Een klein probleem geeft een grote uitschieter. Als dit lang genoeg aanhoudt is het lichaam niet in staat om dit zelf te corrigeren. Op dit punt kan het zijn dat er een vicieuze cirkel optreedt: de ene klacht verergert de andere. Bijvoorbeeld door dat de hormonen uit balans zijn ben je moe, daardoor kom je niet meer aan sporten toe. Dit leidt tot minder ontspanning en afvalstoffen afvoeren, en je wordt langzaam bij beetje steeds meer moe. Tel daar nog een circulatieprobleem bij op (een stekende pijn, bijvoorbeeld bij menstruatie) en de balans is zeer moeilijk te herstellen. De klachten houden lang aan en kunnen heel intens worden. Acupunctuur en kruiden helpen bij het normaliseren van de functie van organen en daardoor ook met het herstellen van de hormoon balans. Dit doen ze onder andere door middel van het in stand houden van een goede doorstroming van energie en bloed bij aangedane organen.

  Hormonen in balans met acupunctuur

  Als biochemicus weet ik hoe complex de regelsystemen van het lichaam zijn. En dus hoe ingewikkeld het is om in geval van ziekte sturing te geven aan processen waar hormonen een sleutelrol spelen. De kracht van Chinese geneeswijzen is dat het een natuurfilosofie is, gebaseerd op de 5 elementen en de theorie van Yin en Yang. Dat is leuk, maar wat kan ik daar mee is ook de vraag die bij mij op kwam. Dit betekent dat er een functionele kijk is naar lichaamsprocessen: er is een perspectief (en er zijn regels) hoe het lichaam werkt en gebalanceerd kan worden. Een voorbeeld bij een vrouw: heftige emoties (boosheid afgewisseld met huilbuien), pijnlijke borsten en/of hoofdpijn voorafgaand aan de week van de menstruatie. Dit heet premenstrueel syndroom en oorzaak hiervan is regulier niet vast gesteld, dus daar zou alleen symptoom bestrijding kunnen werken. Voor Chinese geneeswijzen valt dit onder een circulatieprobleem in het hout/lever systeem (1 van de 5 elementen). De behandeling hiervoor is het bewegen van energie en bloed (vergroten van de circulatie) waardoor de klachten snel af zullen nemen.

  Voorbeelden van hormoonproblemen

  De klachten van hormoonverstoringen kunnen heel uiteenlopend zijn. Veelvoorkomende kenmerken zijn moeheid, concentratieproblemen, hoofdpijn, irritatie- boosheid of huilbuien, geen zin in sex, geen of juist heel veel trek in eten, gewichtstoename en moeite met afvallen. Depressie en burn-out zijn ook voorbeelden waarbij de hormoonbalans verstoord kan zijn en acupunctuur en kruiden bijzonder waardevol zijn.

  Maar het meest bekend zijn waarschijnlijk wel PMS klachten. Waarbij er vanaf de eisprong tot (of tot en met) de menstruatie klachten zijn als: emotionele onstabiliteit, huilbuien, boosheid, kramp, opgezette buik, pijnlijke borsten enz. Onze ervaring bij dit soort klachten is heel goed te noemen. Probeer het zelf!

  Stress en hormonen

  Stress is van grote invloed op de hormonale gezondheid. Wanneer we te veel spanning opbouwen gaat het lijf minder presteren. Wat kan lijden tot een gebrekkige circulatie, wat weer leidt tot nog meer onbalans. Wil je je lijf en je leven op orde dan is omgaan met stress cruciaal. Hier is vaak een hoop winst te behalen – en wij kunnen je hier mee goed op weg helpen. Om te beginnen, wanneer heb je last van stress? Een simpele manier om dit vast te stellen is als je niet herstelt van je dagelijkse activiteit met een nacht slapen. Een andere is wanneer je merkt dat een normale taak je abnormaal veel problemen oplevert. Onderzoeken waar je wel en niet controle over hebt en ademhalingsoefeningen zijn middelen die we aanreiken om hier bij te helpen. Ook inzicht in hoeveel tijd en energie je huidige werk en activiteiten kosten helpen bij het opmaken van de balans. Wanneer jij weet waar je blij van wordt en waar niet (en dus wat je energie geeft en wat niet) kan je keuzes maken over je werk, over je actieve ontspanning en tijd waarin je echt niets doet – dit hebben we allemaal nodig!

  Kijk op deze pagina waar we nog meer kunnen helpen bij ontspanning en in dit blog over hoe we te werk gaan bij de behandelingen tegen stress.

  Vruchtbaarheid vergroten met acupunctuur

  Voor zowel vrouwen als mannen kunnen acupunctuur en/of kruiden een waardevolle optie zijn voor fertiliteit. Het uitgangspunt bij vrouwen is een klachtenvrije menstruatiecyclus en in algemene zin een gezond lichaam. Een klachtenvrije cyclus betekent: niet noemenswaardige (pijn) klachten voor tijdens of na de cyclus. Pijn bij de menstruatie is een teken van een gebrekkige circulatie in de voortplantingsorganen. Het is niet gek om daaruit af te leiden dat de kans op zwangerschap daarbij minder is. Acupunctuur en kruiden helpen met de circulatie bevorderen, mogelijke afvalstoffen opruimen en voor een algehele balans van lichaam en geest. Alle verdere tips over gezond leven en het beheersen van stress dragen ook positief bij aan het vergroten van de vruchtbaarheid.

  Kijk op ons blog over de ondersteuning die we kunnen bieden bij zwangerschap en IVF in dit blog.

  Hormonen en de overgang behandelen met acupunctuur

  De overgang is een belangrijke periode waarin het lichaam veranderd en het einde van de vruchtbare periode is aangebroken. Ook hier spelen hormonen weer een belangrijke rol. Alle grote lichamelijke veranderingen kosten veel energie voor het lichaam. Het is dus niet gek als je in deze levensfase klachten krijgt. Weet dat er wat aan te doen is!

  Symptomen van de overgang lijken heel erg op die eerder benoemd zijn voor hormonale problemen – aangevuld met:

  • opvliegers met hitte en zweten
  • nachtzweten
  • hartkloppingen
  • vaginale droogheid
  • emotioneel uit balans, huilbuien, irritatie of neerslachtigheid
  • Hoofdpijn, nekpijn, lage rugpijn

  Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het aansporen van het lichaam om de energie en vloeistof batterij weer op te laden. Voor acupunctuur en kruiden hoort dit bij Yin Xu, of vloeistof leegte. Wanneer vloeistof afneem wordt het lichaam minder gekoeld en treden er hitte klachten op. Doordat de hitte de uitdroging weer verergert komen er vaak opvliegers! Door het watersysteem (Blaas en Nieren) te versterken zullen de opvliegers verminderen en aanverwante klachten ook oplossen. Hiervoor werken we aan de oorzaak van het probleem maar ook het gevolg.

  Wat kan je zelf doen aan hormonale klachten?

  Soms moet je juist meer rust nemen, maar sommige activiteiten helpen juist weer erg met ontspannen. Zorg dat je een ritme creëert waarbij je een aantal van de onderstaande punten mee neemt in je wekelijkse routine.

  • Lees ook het blog dat we schreven over PMS.
  • Houd stress onder controle – slaap goed en houd rust en werk in een goed evenwicht
  • Zorg voor actieve ontspanning: een sport of een hobby waarbij je even niet aan werk denkt
  • Yoga is fantastisch!
  • Eet gezond en regelmatig, een constante suikerspiegel helpt met energie en emotionele balans
  • Doe iets leuks, maak een wandeling, neem een massage, ga op stap

  Dit zeiden andere mensen over acupunctuur bij Nurture Your Nature

  Zeker een aanrader om je bij Alex te laten behandelen Heel vriendelijk, en hij weet waar hij mee bezig is. Behandelingen gehad voor klachten van een spastische darm met goed resultaat. Erg tevreden.

  — Yvonne (had last van maag en darmklachten, PDS)

  Meer weten over acupunctuur in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!