• Mindfulness bij chronische pijn

  10 september 2021 | Gezondheid
 • Mindfulness bij chronische pijn

  Ontzettend veel mensen hebben chronische pijnklachten. Iedereen die daar last van heeft kan je vertellen dat het lastig is om daar mee te leven. Het is namelijk niet alleen de pijn wat problemen geeft. Naast pijn is er vaak ook sprake van:

  • Bewegingsbeperking
  • Krachtverlies
  • Verlies van zelfstandigheid
  • Slecht slapen
  • Moeheid
  • Irritatie, verandering van gedrag en emotie
  • Verlies van werk
  • Druk op sociale leven
  • Bijwerkingen van medicatie

  Aan dit rijtje kan je goed zien hoe nauw verweven lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn. In natuurgeneeswijzen zeggen we dat lichaam en geest 1 zijn. En dat is aan gevolgen van chronische pijn helaas goed te zien.

  Pijn, verkramping en ademhaling

  Pijn geeft in het lichaam verkramping waardoor bloed en energie niet goed circuleren (of andersom). Wanneer we pijn hebben stopt (of “verkampt”) onze ademhaling ook. De ademhaling wordt daardoor oppervlakkig en hoog en de stress op lichaam en geest nemen toe als gevolg daarvan.

  Vidyamala Burch is iemand die zelf last heeft van chronische pijn en daarvoor een mindfulness programma heeft ontwikkeld. In het onderstaande filmpje laat ze je met een korte oefening ervaren wat verkramping (en pijn) doet met je ademhaling.

  Oorzaak en gevolg van pijn

  Het idee is wanneer je bewust bent van je ademhaling je ook de hoofdzaken van de bijzaken kunt onderscheiden. Wellicht is er aan de oorzaak niet direct iets te doen, maar aan de gevolgen, zoals de ademhaling, wel. Wanneer we voelen dat we hoog ademen, kunnen we er voor kiezen om dieper te ademen met de buik.

  En daar wordt het interessant.

  Want door weer met het hele lichaam te ademen ontspant het lichaam en neemt verkramping af.

  Door met je hele lichaam te ademen nemen pijn en verkramping af. #mindfulness #breathwork #holistichealing

  Door de ruimte en ontspanning die dan ontstaan kan je op onderzoek uit. Sommige delen van je lichaam zullen ontspannen, losser worden en je kan ze beter bewegen of belasten. Andere wellicht niet. Het zelfde geldt voor gevoelens die gepaard gaan met de pijn zoals boosheid, verdriet of moeheid. Misschien kan je ze stapje voor stapje zachter maken door de aandacht op je ademhaling.

  Door dit langere tijd te doen ontstaat er een nieuw bewustzijn. Je leert jezelf dat er dingen zijn die je kunt verbeteren aan je situatie. Je geest raakt daardoor meer open. En met een nieuwe blik zijn er nieuwe dingen om te zien en ontdekken.

  Meer met mindfulness

  Het lichamelijke bewustzijn in combinatie met aandacht voor de ademhaling is wat je mindfulness kan noemen. Er zijn tal van oefeningen die je hiervoor kunt doen. Lichamelijk bewustzijn veel voor in veel begeleide meditaties. Je kan daar bijvoorbeeld een “bodyscan” voor doen.

  En wat de ademhaling betreft kan het heel behulpzaam zijn om 1 of meerdere keren per dag in te checken met je ademhaling. Hoe hoog is die? Waar zitten je schouders? Hoe voel ik me nu? Om dit dan eventueel te combineren met bijvoorbeeld de Wim Hof ademhaling of met de Ademhalingsoefening: 4-7-8.

  Van Vidyamala Burch heeft op op Soundcloud een aantal begeleide meditaties staan die je gratis kunt luisteren.

  Uiteraard staan wij ook voor je klaar met acupunctuur om je pijnklacht te verminderen. Hier kan je contact met ons op nemen of online jouw plek reserveren.

  Laat nu een reactie achter!

  Wat is jouw favoriete ademhalingsoefening? Of heb je een favoriete mindfulness auteur? Laat het hieronder weten!

 • 2 Reacties

  Heel fijn om te lezen en luisteren. Ikzelf heb geen pijn maar snel geïrriteerde keel als ik mij druk/boos maak, uitlaatgassen, sterke schoonmaak spullen, parfum etc. Dan moet ik hoesten. Als het mogelijk is dan richt ik mij op mijn ademhaling en ga de frisse lucht in of ga mediteren. Maar fietsen waar veel verkeer is is uit den boze jammer genoeg. Veel succes met jullie uitgebreide geneeskunde, ik hou daar van. Mvg

  Reageer

  Dat is super Ellie, goed bezig! En bedankt :)

  Reageer