Over Alex

Alex - acupuncturist en herbalistNa mijn opleiding scheikunde (biomoleculaire wetenschap) was ik zeer verwonderd door alle kennis die er werd overgedragen. Je leert over cellen tot op de kleinste details. Van zeer veel moleculen kan men zijn functie in een cel achterhalen, de westerse wetenschap is hierin enorm bedreven. Maar met al die feitelijke kennis groeide mijn begrip van hoe het leven werkt nauwelijks. De chemische beschrijving van cellen is zo complex dat het onmogelijk is om begrip er van echt te doorgronden. Door te lezen over boeddhisme en door ervaring met vechtsporten wist ik hoe effectief en krachtig de Aziatische/boeddhistische filosofie was. Daarmee was de eerste stap gezet naar denkwijze die meer filosofisch van aard is, en meer gegrond is in natuurfilosofie. Ik ben uitgekomen bij de Traditionele Chinese Geneeswijzen en daarin acupunctuur en kruiden. Het is heel verfrissend om kennis gemaakt te hebben met deze nieuwe schat aan informatie en een mooie denkwijze. Voor onze gezondheidszorg is het zeker een verrijking om meer conceptueel en holistisch met gezondheid om te gaan. Dat gezegd hebbende is acupunctuur geen theoretisch avontuur. Het is gestoeld op de verzamelde kennis, ervaring en resultaten over duizenden jaren heen.

Met mijn achtergrond in zowel acupunctuur als onderzoek ben ik erg geïnteresseerd waarin deze twee elkaar kunnen versterken. Daartoe geef ik ook de les Evidence Based Medicine aan therapeuten. Doel hiervan is om een brug te slaan tussen TCG en “westerse” onderzoeken enerzijds en de gezondheidszorg anderzijds. Daarnaast beoefen ik Tai Chi en Yoga, twee mooie holistische oefenvormen waarover ik graag mijn ervaring deel om de behandeling te bevorderen.

Nurture Your Nature

De naam van de praktijk is gebaseerd op het Chinese begrip “Yang-Sheng”, wat doorgaans vertaald wordt als “nurturing life” of “nurturing nature”. Naast deze definities omvat yang-sheng ook het vasthouden van gezondheid (health preservation), het voorkomen van ziekte en het leven voeden (life nourishment).

Volgens de oude Chinese wijzen was het de kunst om zo te leven dat men geen levensenergie verspilt en in harmonie leeft met de natuur. Daarnaast was/is het ook nog eens de kunst om inzicht te krijgen in wat je unieke talenten zijn en zo te handelen (of niet te handelen!) dat alles in je leven in het teken staat van het goed kunnen uiten van die talenten. Dit gedachtegoed staat aan de grond van de praktijk Nurture Your Nature en is tegelijkertijd het streven om naar toe te werken.

Specialisaties

Door mijn interesse en ervaring heb ik me extra verdiept in de volgende onderwerpen en klachten:

Huidklachten
Veel mensen hebben baat bij acupunctuur bij huidklachten, met en zonder het gebruik van kruiden. Ik heb succesvolle ervaringen met klachten zoals acne, eczeem, jeuk, psoriasis en roodheid van de huid.

Menstruatieklachten
Het uitgangspunt bij een gezond lichaam is een pijn- en klachtenvrije menstruatie. Soms wordt de acupunctuurbehandeling hierbij ondersteund met kruiden.

Pijnklachten
Denk hierbij o.a. aan blessures, hoofdpijn, migraine, buikpijn, lage rugpijn, reumatische pijn, gewrichtspijn en/of spierpijn.

Spijsverteringsklachten
Dit soort klachten komt ook veel voor in de praktijk. Klachten waar ik mensen voor geholpen heb zijn onder andere: constipatie, diarree, IBS, opgeblazen buik enz.

Zwangerschap – ondersteuning bij IVF
Bij een zwangerschapswens staan een gezond lichaam en een kalme gebalanceerde geest op de voorgrond bij de behandeling.

Mindfulness & coaching
Hierin staat centraal: hoe ga ik om met mijn klacht en situatie? Hoe kan ik mijn situatie verbeteren en hoe niet? Aandachtspunten hierbij zijn o.a. omgaan met stress, ontspannen en ademhalingsoefeningen.

Staat uw klacht hier niet bij en wilt u uw situatie toelichten? Neem dan vrijblijvend contact op, ik help je graag!