• Een pandemie is een medisch probleem

  11 januari 2021 | Blog Gezondheid
 • wie gaat er over een medisch probleem? De arts of de minister van volksgezondheid?

  De titel is een open deur. Iedere ziekte is een medisch probleem toch? Maar niet als je het beleid van de overheid en diverse discussies volgt op social media. Met veel verbijstering kijk ik dit aan. Het is tijd voor opheldering, daarom nu dit artikel. Vergeet niet om jouw mening ook te delen onderaan het bericht.

  Start met de juiste vragen stellen

  Je zou zeggen een feit is een feit, weer een open deur. Maar dan moeten we wel appels met appels vergelijken. De grote onduidelijkheid met de cijfers over mortaliteit, besmettelijkheid, co-morbiditeit maakt het bijna onmogelijk om een rechtlijnig beleid te verzinnen.

  Daarnaast is het enige wat in de media te horen is angst en onzekerheid. Een nieuwe variant. Nog steeds te weinig IC bedden, hoge sterfte enzovoorts. Waar ik heel benieuwd naar ben is de visie en antwoorden op dit soort vragen:

  • Hoe snel komt iemand op de IC terecht, en hoe verandert dat met voortschrijdend inzicht?
  • Hoe groot is het deel van de besmette mensen dat weer – vanzelf – beter wordt?
  • Hoe groot is het deel van de mensen die door corona op de IC beland?
  • Hoe groot is het deel van de mensen die met corona op de IC beland.

  Een andere belangrijke groep vragen is:

  • Welke mogelijke medicamenten zijn er?
  • Hoe goed werken deze?
  • Hoe zetten we Ivermectine (een bewezen effectief medicijn) in?
  • Voor welk deel van de zieke mensen is dit een oplossing?

  Hopelijk en waarschijnlijk berusten de antwoorden van dit soort vragen steeds meer op wat er bekend is van de uitwerking en het mechanisme van covid. Dus als bij wijze van spreken 98% van positief geteste mensen herstellen van covid. Wat staat ons dan te doen met de 2% die wel ernstig ziek kan worden? Afbeelding via leefbewust.

  medische statistieken moet door medici worden beoordeeld.

  Medici moeten medisch beleid bepalen

  Wat is de triage? Hoe beheersen we de symptomen? Hoe gaan we om met risicofactoren? Hoe verhouden de maatregelen zich tegen over andere ziektes? Hoeveel problemen worden er veroorzaakt door de maatregelen. En hoe verhouden de positieve en negatieve aspecten van het beleid zich medisch gezien.

  Dit is de lijn van gedachtevoering die ik wil horen van een medisch verantwoordelijke. Op basis van hun inschatting, op basis van feiten, kunnen we het risico vast stellen. Maar wat we nu gepresenteerd krijgen is slechts het zwarte scenario. Cijfers zonder foutmarge, feiten zonder context. En slechts gebaseerd op wat er fout kan gaan. Alleen maar met ruimte voor angst en onzekerheid.

  Waar is het echte verhaal van hoe de covid crisis gemanaged wordt? In het ziekenhuis wel te verstaan, niet in Den Haag.

  Over risicofactoren

  Een ander aspect wat grof onderbelicht wordt zijn de risicofactoren. Van vitamine D bijvoorbeeld is bekend dat bij ongeveer 84% van de covid sterfgevallen er sprake is van een vitamine D tekort. Is het dan niet zinnig om hier een beleid omheen te bouwen?

  En als gebleken is dat het virus zich verspreid via aerosolen en je deze met ventilatie en filtersystemen te lijf kunt gaan, moeten we daar dan niet actief beleid op maken? Zodat we kunnen kijken wat wel mogelijk is. En misschien zelfs wat er noodzakelijk is om verspreiding van het virus tegen te gaan?

  En tot slot: hoe zorg je voor een goede weerstand, waar is het beleid voor preventie? Kunnen we echt alleen maar onszelf isoleren?

  Beleid op basis van feiten

  Het gebrek aan antwoorden blijft voor het grootste deel raadselachtig. In mijn visie komt het doordat we de pandemie te politiek bekijken. Wat mag open, wat mag dicht, hoeveel geld kost het enzovoorts. Als een maatregel eenmaal in gang is gezet, blijft deze als een stoomschip door denderen. Komt er een nieuw feit aan het licht, veranderen we niet van koers. Nee, in plaats daarvan komt er een compromis. En nog een, en nog een, en nog een… En zo raken we kant nog wal.

  Laten we zeggen dat politiek uiterst ongeschikt is voor een medische evaluatie. Biologie en virussen laten zich niet vatten in het 9 tot 5 poldermodel. Als vitamine D een factor is, is dat een belangrijk feit, punt. Maar wie komt er op voor vitamine D in het geweld van lockdown en een run op vaccineren?

  Medisch eerst, politiek als tweede

  Als we erkennen dat corona een medisch probleem is dan geeft dat hopelijk ruimte voor beleid op basis van feiten. De inmenging van politiek polariseert iedere zinnige discussie die je hier over kan hebben. En dat houdt ons in een mentale lockdown. We moeten wel volgen en gehoorzaam zijn, want iets anders werkt niet. Wat zou er veranderen als je de artsen hier hier niet over laat adviseren, maar beslissen?

  Of is het al te laat?

  Is ons medisch systeem te verstrengeld in marktwerking, zorgbudgetten en politiek. Kunnen medici niet meer vrij spreken omdat ze afhankelijk zijn van hun werkgever? En is diens werkgever weer te afhankelijk van de zorgverzekeraar? En vaart de zorgverzekeraar blind op aangeven van de politiek?

  Medisch én ethisch

  Mijn hoop is gevestigd op de echte medicus. Degene die de eed van heeft afgenomen en er gehoor aan geeft. Geen kwaad doen en goed voorlichten zijn onderdeel van deze eed. En geen oog hebben voor de oorzaken, risicofactoren en preventie is dus medisch gezien ongehoord.

  En het is een risico op zich. Want als we niet weten wat we moeten doen met 2% mortaliteit van covid, wat blijft er dan van ons over bij een nieuw virus als die een mortaliteit heeft van pak hem beet 4% met een r-waarde van 1.5?

  Wat vind jij hiervan? Laat het nu weten in een comment hieronder.

 • 11 Reacties

  Helemaal eens met dit artikel. Alleen maar besmettingscijfers weergeven is een slechte zaak. Angst heerst en dat is altijd slecht.

  Reageer

  Goed te horen Marian! En laten we hopen dat angst plaats maakt voor wijsheid binnenkort.

  Reageer

  Beste Alex Ik wil nog wat kwijt. Ik vraag me af hoeveel invloed we hebben op onze gezondheid en onze levens? Het is voor ons besloten door Europese Unie en regering 3 soorten vaccinaties. We mogen niet kiezen welke soort wij willen. Het lijkt alsof regering en Europese Unie besturen ons en manipuleren. Ze zeggen wel dat het niet verplicht is maar het lijkt wel als 'must' door wat regering allemaal zegt. Met vriendelijke groet, Anna

  Reageer

  Beste Anna, Ja dat is een hele goede vraag! Invloed op onze gezondheid hebben we maar voor een deel. We kunnen goede keuzes maken (weer op basis van feiten!) en dan gezond eten, bewegen en ontspannen. Het effect daarvan is op de eerste plaats dat je vitaler wordt. De kans op ziekte wordt dan kleiner, maar of we ziek worden of niet, dat weten we niet. Dan voor vaccineren geldt dat je gelukkig je eigen keus kan maken. Welk vaccin en waarom zou je over voorgelicht moeten worden, of zelf zoveel mogelijk uitzoeken wat hoe en waarom. Niet makkelijk, maar wel verstandig!

  Reageer

  Beste Alex Ik wil nog wat kwijt. Ik vraag me af hoeveel invloed we hebben op onze gezondheid en onze levens? Het is voor ons besloten door Europese Unie en regering 3 soorten vaccinaties. We mogen niet kiezen welke soort wij willen. Het lijkt alsof regering en Europese Unie besturen ons en manipuleren. Ze zeggen wel dat het niet verplicht is maar het lijkt wel als 'must' door wat regering allemaal zegt. Met vriendelijke groet, Anna

  Reageer

  Beste Alex Mensen zijn beu van coronapandemie. Even gaat beter, daarna weer niet. Sommige kunnen niet werken, hebben financiele problemen. Dat levert stress op. Iedereen wil dat er voorbij is. Politiek speelt er grote rol want er komen steeds conferencies die bepalen of mensen aan werk kunnen of moeten met kinderen thuis blijven. We horen van nieuws dat drie kwart van Nederland gaat zich vaccineren en mensen zien die beelden en cijfers van gevacineerde mensen van zorg. Dat is alles heel overtuigend voor mensen en daardoor mensen zelf bereid zijn om hetzelfe te doen. Bovendien alle andere Europese landen krijgen hetzelde types vaccinaties. Daarom mens denkt dat er einige oplossing is om dit ellende te stoppen en dat iedereen moet dat doen. Mensen horen ook dat sommige vliegtuigmatschapijen willen vragen om bewijs van vaccinatie voordat u instapt. Sommige mensen zeggen dat straks niet gevaccineerde mensen geen toegang tot bioscoop op musea krijgen. Dat alles is verontrustend en ik hoop dat zo ver zou niet gaan. Als later vaccin zou niet werken zoals ze belofen, niet gevaccineerde mensen krijgen schuld. Daar maak ik me zorgen over. Kijkt u even interessante informatie:https://youtu.be/aWrZxCx6L6g en andere: https://youtu.be/trZuled8Mhk. Met vriendelijke groet, Anna

  Reageer

  Beste Anna, Bedankt voor je reactie. Ja ik denk inderdaad ook dat er een hoop dingen verontrustend zijn, helaas. Gelukkig is er geen verplicht vaccineren, maar zien hoe ze dat gaan oplossen met vliegen en dergelijke. Daarom wil ik graag dat we meer naar objectieve feiten kijken, dan komt wat echt werkt ook het snelst naar boven. En als je de feiten hebt, dan is een bepaalde maatregel uitleggen ook niet meer zo ingewikkeld. En dan is het aan onszelf wat we kiezen te doen. Sterkte en houd je goed! Alex

  Reageer

  Beste Alex, mooi verwoord hoor en met het meeste ben ik het eens. Vooral de negatieve zijde en de politieke/economische rol wordt veel te zwaar belicht. Waar is ruimte voor dat wat wel goed gaat waarom negatief nieuws als er ook zoveel goeds is. Waarom inderdaad geen campagne voor vitamine d, baat het niet schaadt het ook niet. Een waarom die tweestrijd constant willen voeden. Het is niet het Corona virus wat de wereld op zijn kop zet het zijn de mensen die niet meer kunnen denken en beslissen voor hun zelf maar worden geïndoctrineerd. Ikzelf (wij) doen ons best om zo min mogelijk mee te doen aan de negativiteit, houden ons aan de regels en zorgen voor een andere daar waar het kan en nodig is. Mijn hoop was dat we van deze hele bizarre tijd iets zouden leren, vooral naastenliefde weer gezien werd, helaas is alleen maar nog maar duidelijker geworden hoe egoïstisch (vooral het grootste deel van de Nederlandse bevolking) iedereen is en alles draait om geld en macht Groet en blijf gezond, Noëlle Nass

  Reageer

  Beste Noëlle, Wat goed om te horen. Fijn dat jullie je hoofd koel houden in deze gekte. Het is de enige manier om er door te komen denk ik. Voor jullie ook veel geluk en gezondheid!

  Reageer

  Beste Alex, ik denk er exact ook zo over. Heb ook het één en ander gelezen, ben ook lid van leef bewust. Heb de nodige vitamines waaronder D3 al meer dan een jaar. Ik laat mij niet bang maken, draag geen mondkapje maar een face shield daar waar verplicht is om van angst commentaar af te zijn. Voor mij geen vaccin, ik ben nu nog gezond en wil dat graag blijven. Dank je wel voor het schrijven, fijn te weten dat ik niet de enigste ben die er zo over denkt. Mvg Ellie

  Reageer

  Beste Ellie, Wat fijn, goed om te horen dat je je niet bang laat maken. Voor het vaccin ben ik blij dat je/we het zelf mogen beslissen! Hartelijke groet, Alex

  Reageer