• prikkelbare darm syndroomPrikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening waar veel mensen last van hebben. Problemen met je spijsvertering kunnen heel ingrijpend zijn. Je kan de dagelijkse dingen niet of niet goed doen, wordt heel zelfbewust en daarbij is het ook nog eens heel vermoeiend!
    De omschrijving “syndroom” is in de praktijk wel lastig: het is goed dat er erkenning is hiervoor, maar de diagnose is ook een beetje een vergaarbak voor allerlei symptomen. Dat maakt het soms lastig om naar een goede oplossing te zoeken. Dat is wanneer er een diagnose gesteld is, omdat de klachten vaak wisselend van aard zijn en ze kunnen komen en gaan, zal er niet bij iedereen een officiële diagnose zijn. Chinese geneeswijzen, acupunctuur en kruiden, hebben functionele kijk op het type klachten wat bij PDS hoort. Door een structurele aanpak kan er ook met deze groep gewerkt worden aan een betere gezondheid.

    Symptomen van PDS

    Het lastige van de klachten is dat ze wisselend kunnen zijn in frequentie en intensiteit. Daarom is het belangrijk om voor je zelf na te gaan hoe je je over een aantal maanden hebt gevoeld. Komen pijn of andere klachten meerdere keren en/of meerdere dagen terug dan is het goed om het verder te onderzoeken.
    PDS wordt onder andere gekenmerkt door deze klachten:

    • Diarree of constipatie
    • Onregelmatige stoelgang
    • Buikpijn in de onderbuik
    • Slijm bij de ontlasting
    • Misselijkheid
    • Opgeblazen buik en winderigheid
    • Gevoel dat de stoelgang niet volledig is
    • Snel naar de wc moeten na eten
    • Vaak naar de wc moeten

    Het wisselende karakter kan bij al deze onderdelen terug komen, maar kenmerkend zijn wisselende pijn (bijvoorbeeld voor of na de ontlasting) en het afwisselen van constipatie en diarree. Goed bijhouden dus voor jezelf.
    Het uitgangspunt voor een “normale” ontlasting is dat deze regelmatig is (bijvoorbeeld dagelijks), pijnvrij en min of meer constant is in hoe het er uit ziet. Het laatste is natuurlijk afhankelijk van wat je gegeten hebt, maar de vorm en kleur zijn in principe redelijk constant. Grote veranderingen hierin zijn goed om in de gaten te houden.

    Omdat de symptomen heel breed zijn en omdat we het over een syndroom hebben weten we nog niet wat de echte oorzaak is. De klachten die bij PDS horen, zijn onder andere ook vergelijkbaar met die van voedsel intoleranties/allergieën, ulceratieve colitis, ziekte van Crohn, hormonale problemen en Coeliakie. Ook kan er sprake zijn van een parasiet of bacteriële infectie. Het is daarom belangrijk dat je deze dingen ook laat uitsluiten door je (huis) arts wanneer je hier last van hebt. Dat kan uiteraard heel goed naast een behandeling met acupunctuur en/of kruiden!

    De PDS symptomen kunnen stress gerelateerd zijn, ook wordt er doorgaans geen zichtbare afwijking gevonden. Laat je hierbij niet afleiden in je zoektocht naar verbetering. Het is normaal dat wanneer je onder druk staat het lichaam minder goed met een probleem kan omgaan. Dit betekent dus niet dat het alleen maar in je hoofd zit! Maar het kan wel een goed idee zijn om naar stress management te gaan kijken wanneer dit veel terug komt in je leven.

    Er wordt met PDS ook de link gelegd met huidklachten als psoriasis, eczeem en acne. Ik denk dat wanneer er veel afvalstoffen in het lichaam zijn dit zich op allerlei plaatsen kan uiten, dus ook op de huid. Klik hier voor een link naar informatie over de behandeling van acne.

    Vooruitzicht

    Het belangrijkste om bij een behandeling vast te stellen dat er verbetering op treed. Voor deze eerste verandering houd ik in de praktijk 3-5 behandelingen aan met acupunctuur of 2-4 weken met het nemen van kruiden. Daarna kan het nog een tijd duren voor het probleem is opgelost. In hoeverre de behandeling aan slaat, is lastig te zeggen. De klachten kunnen helemaal verdwijnen, maar soms is het nodig dat er met enige regelmaat een onderhoud plaats vindt. Dit hangt ook van de aard van de klacht af; bij een hele heftige, misschien aangeboren klacht, kan het onderdrukken van de klacht (bijvoorbeeld pijn) al een hele grote verbetering zijn voor de leefbaarheid. Dit is waar acupunctuur en kruiden kunnen helpen wanneer je PDS hebt:

    • Verlichten van de pijn
    • Stoppen van diarree
    • Verhelpen van constipatie
    • Zorgen voor een regelmatige stoelgang
    • Minder winderigheid en opgeblazen buik
    • Verminderen van stress

    Het gebruik van Chinese kruiden

    Kruiden zijn een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeswijzen. Wanneer mensen naar de praktijk komen met hun klacht maken we samen de afweging wat voor hen goed is en waarom. Acupunctuur is heel effectief, maar wanneer klachten chronisch zijn of er is heel veel moeheid kan het te lang duren voor er resultaat is. In zulke gevallen zijn kruiden een heel mooi middel. Voor klachten met de spijsvertering ligt dit nog meer voor de hand – de kruiden worden ingenomen en komen daarmee direct op de plek waar ze moeten werken!

    Hoe kruiden werken is goed voor te stellen wanneer je denkt over wat we eten en wat dat met ons lichaam doet. Zo kennen we allemaal het effect van een hete peper of een zure citroen. En we weten ook hoeveel energie we krijgen van zoete dingen. Door het toepassen van dit soort principes kan je het lichaam helpen met PDS.

    De kruiden zitten altijd in een formule – dit is als het ware een team waarbij iedereen zijn eigen rol heeft. De spits werkt tegen de hoofdklacht, het middenveld zorgt dat de spits zijn werk kan doen en de verdediging zorgt ervoor dat er geen verdere schade optreedt. Uiteraard is dit veel te simpel gezegd – maar dit is waarom er gewerkt wordt met een formule. Je wilt het hele plaatje zien en behandelen.

    Dit kan je zelf doen

    Het eten en de gewoontes hieromheen kunnen helpen bij het beperken van de klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

    • Regelmatig eten: 3 keer per dag de maaltijden en op een vaste tijden tussendoortjes
    • Genoeg drinken, bij voorkeur warm water
    • Warm eten waar mogelijk. Een havermout pap in de ochtend bevat veel oplosbare vezels die weer goed zijn bij
    diarree
    • Beperk het gebruik van koffie en thee en koolzuurhoudende dranken
    • Beperk het gebruik van zuivel / kaas
    • Beperk het gebruik van gefrituurd eten
    • Wanneer er sprake is van veel winderigheid / opgeblazen buik: mogelijk helpt het beperken van
    (ontbijt)granen, pasta’s brood enzovoorts.
    • Beperk het eten van fruit tot maximaal 3 keer per dag.

    Deze tips kunnen helpen, het is een kwestie van proberen. Kies er bij voorkeur 1 uit, pas die een tijdje toe (zeker 4 weken) en kijk hoe je er op reageert. Wanneer je merkt dat een van deze tips je helpt, is het ook makkelijker om vol te houden en toe te passen!

    Voor meer informatie over een optimale spijsvertering zie je hier het blog wat ik daar eerder over geschreven heb.

    Volhouden!

    PDS is niet zo maar iets, de klachten kunnen heel veel invloed hebben op je manier van leven. Ook het zoeken naar een oplossing of werken aan het verminderen van de klachten vraagt een hoop van je zelf. Uitzoeken wat werkt, wat niet en hoe je dit allemaal kan toepassen in het drukke dagelijkse leven. Houd wel vol! Er is verbetering mogelijk en hierbij kunnen acupunctuur en Chinese kruiden ook helpen.

    Heb je vragen over jouw situatie neem contact met me op, ik help je graag!

    – Alex Djukanovic, Acupuncturist en herbalist


    Bron: www.webmd.com. Zoekterm: IBS (irritable bowel syndrome)