-
Op het moment dat ik dit artikel begon te schrijven was ik bezig met het leren van mijn laatste tentamen na 6 jaar studie. Na zoveel hordes was dit voorlopig de laatste en daarmee ook de belangrijkste. Ondertussen zijn we verhuisd van Amsterdam naar Purmerend, waar we de praktijk hebben opgestart en ging het gewone gezinsleven ook door. Laten we zeggen dat er voldoende inspiratie was voor dit artikel!
Een grote verandering, onverwacht veel werk, verlies van een dierbare, langdurige ziekte, er zijn zoveel bronnen van stress. En nagenoeg iedereen heeft er op gezette tijden last van. Meestal herstellen we hiervan zonder problemen, door wat rust te nemen of door wat leuks te gaan doen. Soms is het lastiger om hier uit te komen en hebben we wat meer structuur en of hulp nodig.
Onze gedachten en emoties hebben hier een belangrijke rol; ze kunnen op zich zelf een bron voor stress zijn en ze zijn heel belangrijk voor het omgaan met problemen. In het Boeddhisme zijn er vier stappen die helpen om hier mee om te gaan, samen spellen zij RAIN:
RAIN
Recognize (herkenning)
- Opmerken dat je ergens last van hebt, zoals een irritatie, een spanning of een gevoel in het lichaam, of iets anders wat je niet prettig vindt. Let ook eens op je ademhaling.
Accept (acceptatie)
- Accepteer deze ervaring voor wat het is, plezierig of niet, zonder jezelf te veroordelen. Je bent goed zoals je bent.
Investigate (onderzoek)
- Onderzoek met nieuwsgierigheid en compassie het gevoel wat achter/onder de emotie zit. Welke geschiedenis zit er achter? Wat doet dit met je (en waarom)?
Not-identify (niet identificeren)
- Een gedachte heb je, die ben je niet. Dit idee geldt overigens ook voor een ziekte, herinnering en emotie enz. Probeer jezelf los te maken van de situatie. Zie een stressvolle situatie in het grotere geheel van je gedachten en ervaringen. Het helpt om daarbij te bedenken dat alle gedachten tijdelijk en vluchtig van aard zijn.
Stress behandelen
De behandeling van stress met Acupunctuur en coaching bestaat uit 5 fases:- Ontspannen
- Opruimen
- Opbouwen van energie, lichaam en geest gezond maken
- Plannen en richting geven
- Zelfredzaamheid
De opgebouwde spanningen zorgen voor blokkades en pijn in het lichaam. In de beginfase moet er wat vast zit los gemaakt worden, daarom staat beweging en flexibiliteit in deze fase centraal. Je kunt hier zelf bij helpen door voldoende in beweging te zijn (wandelen, fietsen etc.) en door regelmatig warm water te drinken. In het begin kunt je vermoeider worden na de behandeling: als een ballon die lek geprikt is. Dat is normaal, laat je niet ontmoedigen, het lichaam toont dan juist hoe moe het eigenlijk al die tijd al was.
Wanneer er weer beweging is, gaat het lichaam zichzelf sneller herstellen, fase (2). Alle afvalstoffen die het lichaam in de afgelopen tijd niet goed heeft kunnen afvoeren komen langzamerhand vrij. Dit betekent dat er een verhoogde vraag is voor vitaminen en mineralen. Hierdoor kan het zijn dat we bepaalde voedingssupplementen adviseren. Een goed voorbeeld hiervan is magnesium, wat helpt bij het ontspannen van spieren en wat veel gebruikt wordt door het lichaam bij stress (de verhoogde staat van paraatheid kost energie) en genezing (kost ook energie en minerale bronnen).
In de volgende fase (3) wordt er meer aandacht geschonken aan de opbouw: de energetische systemen die uitgeput zijn worden weer gestimuleerd met acupunctuur en het grote geheel van organen, spieren en lichaamsdelen wordt weer “rechtgezet”. Daarnaast kan het ook zijn dat je oefeningen meekrijgt om thuis te doen, dit vergroot het effect van de behandeling en stelt jezelf in staat om controle te krijgen over je lichaam en symptomen, met als doel om in de deze vroegtijdig te leren herkennen en te voorkomen.
Dan komen we bij de laatste twee fasen, fase 4 & 5. Hierin komen meer mentale aspecten aan bod en wordt er gewerkt aan de vraag: Wat kan ik zelf doen om ziekte en of stress te voorkomen?.
Zelfredzaamheid
Zelfredzaamheid houdt in dat je de gedachten en stress zelf kunt balanceren. Dat gaat – voor iedereen – met vallen en opstaan. De belangrijkste onderwerpen in coaching hier zijn:
- Herkennen van stress bij jezelf
- Wat kan je controleren en wat niet
- Afstand creëren tussen een ervaring en je reactie
- Assertiviteit en grenzen stellen
- Zijn wie je bent
Wat belangrijk is om te realiseren dat je in het begin niet direct actief iets gaat doen. Je hoeft dan nog niets op te lossen. Dat vertrouwen (in jezelf) en het overzicht om iets complex op te lossen komt wanneer je weer genoeg energie hebt. Wanneer daar de kracht voor is, ga je langzamerhand voor jouw energie opkomen. Je wilt je tenslotte niet zo moe laten worden dat je er te moe of ziek van wordt toch? Eigenlijk gaat dit vanzelf. Als je weet waar je moe van wordt en je wordt sterker is het bijna niet meer mogelijk om niet voor je zelf op te komen!
Nog 3 tips
Denk ook nog aan:
- Zorg dat je zo vaak mogelijk je stress ontlaadt: mediteren, wandelen, sporten, een hobby enz.
- Zorg voor dat dat je ook ruimte creëert waarin je echt niets hoeft te doen
- Ga iets doen / leren / ondernemen wat je hart raakt
Voor al deze drie punten geldt, doe wat je kan, maar doe het wel! Elke dag 1 minuut ontspannen is hartstikke goed. Maar zorg dat er een ritme in zit, dagelijks, wekelijks enz. Zelfs ieder kwartaal of jaar kan je wat ondernemen, wellicht iets groters. Wanneer het terug komt beklijft het en kan je er een mooi terugkerend ritueel van maken.
In de praktijk helpen we je graag op weg met deze zoektocht. We bieden een steun in de rug en kunnen je hopelijk een zet in de goede richting geven. Samen met jou zorgen we ervoor dat er weer beweging komt in je leven.
—
Foto door Nick Kenrick, niet bewerkt. – Creative Commons.
Tibetaanse gebedsvlaggen, de kleuren staan symbool voor de vijf elementen, ook in de Tibetaanse geneeskunde wordt gezondheid gezien als harmonie tussen deze elementen. Verder staan de vlaggetjes o.a. voor de verspreiding van: vrede, compassie, kracht en wijsheid.Make sure you use the online HTML cleanup tool to avoid bad HTML tags practices on your website.
2 Reacties