• acupunctuur focusTijdens behandelingen en gesprekken komt vaak terug wat de werking van acupunctuur is. Het is niet een makkelijke vraag om zo 1,2,3 te beantwoorden – hieronder doe ik evengoed wel een dappere poging, veel leesplezier!

  Wat is acupunctuur?
  Laten we maar makkelijk beginnen, acupunctuur is het zetten van kleine naaldjes in het lichaam. Om de werking van de naaldjes te begrijpen moet je een paar dingen aannemen:
  1) De buitenkant (plek van de naaldjes) van het lichaam maakt verbinding met de binnenkant (waar de organen zitten) via vast beschreven meridianen
  2) De meridianen zijn een functioneel onderdeel van het lichaam – ze zijn betrokken bij het uitvoeren van de lichaamsprocessen
  Met deze 2 punten ben je goed op weg om te snappen waar acupuncturisten aan werken. Wanneer iemand ziek is, laat het lichaam daar tekenen van zien. Je kunt, door deze tekenen goed te herkennen het lichaam helpen met herstellen. Dit doe je door goed te observeren: de pols wordt gevoeld, de tong wordt bekeken en bij de behandelingen van Nurture Your Nature worden ook de meridianen gevoeld. Zo krijg je heel precieze informatie over welke meridianen belast zijn en welke behandeld zouden kunnen worden.

  Wat doen de naalden?

  We weten nu dat we aan de buitenkant en op afstand wat kunnen doen met een klacht, maar hoe kunnen kleine naaldjes daar nou wat aan doen?
  Na het goed observeren worden er naaldjes gezet in de juiste meridianen en op acupunctuur punten. Dat wil zeggen de klacht is onder gebracht in een patroon en dat patroon wordt behandeld. Het patroon kan in ons voorbeeld zijn: hoofdpijn door een slechte doorstroming (van bloed en/of energie). De behandeling is dan om energie en/of bloed beter te laten stromen.
  Het zetten van de naald op de specifieke meridiaan (verantwoordelijk voor bloedcirculatie) en het specifieke punt stimuleren de functies die bij die betreffende meridiaan horen. Als acupuncturist vraag je daarmee aan het lichaam om (tijdelijk) meer aandacht te geven aan het verbeteren van de doorstroming – zodat op langere termijn het lichaam weer beter, efficiënter en pijnvrij functioneert.
  Het grootste werk zit dus in het vaststellen van het patroon wat hoort bij de klacht. Wanneer dat duidelijk is, volgen de juiste meridianen en acupunctuur punten en daarmee het gewenste effect. Het idee in ons voorbeeld is om de naalden te zetten op acupunctuur punten die het doorstromen van bloed en energie bevorderen. In de theorie van Chinese geneeswijzen zou dit in de Lever meridiaan kunnen zijn. Naast de “gewone” functies wordt er aan deze meridiaan ook de circulatie van bloed toegeschreven.

  Nieuwsgierig?

  De theorie die hoort bij acupunctuur en kruidenleer is al duizenden jaren aanwezig. Er zijn veel van de klassieke werken vertaald en ook veel websites zijn toegewijd aan de uitleg hiervan. Heb je na het lezen van dit blog nog meer interesse in de theorie achter Chinese geneeswijzen, acupunctuur en kruiden check dan regelmatig mijn website nurtureyournature.nl voor meer artikelen. Hier vindt je mijn eerdere blog over de werking en achtergrond van acupunctuur. Of zoek zelf op internet naar: TCG (Nederlands) of TCM (Engels), 5 elementen, yin en yang. Vooral de 5 elementen en yin en yang zijn belangrijke onderwerpen die terugkomen bij de behandeling en de functies van de meridianen.

  Je kunt me ook volgen op: facebook, twitter.

  Foto door: Flowcomm, onbewerkt – onder creative commons licentie.