• iStock_000012491909_ExtraSmall - cuppingCuppen of cupping is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese acupunctuur. Het wordt onder andere gebruikt om het lichaam te helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Zo wordt het door topatleten gebruikt om sneller te herstellen na grote inspanningen of bij het herstellen van een blessures.

  Cupping bij hooikoorts of verkoudheid

  De huid is onze beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Volgens de Chinese geneeswijzen worden wij ziek (bijvoorbeeld verkouden) wanneer onze weerstand laag is in deze buitenste laag. Cuppen wordt daarom ook vaak gebruikt in de beginstadia van verkoudheid. Hooikoorts valt volgens Chinese geneeswijzen ook in deze categorie en cupping kan hierbij ondersteunend zijn, net als de acupunctuur en kruidenbehandeling.

  Cupping voor kinderen

  Cupping is ideaal voor baby’s en kleine kinderen – zo kunnen de acupunctuurprikjes ook nog eens vermeden worden. Bekijk de video cupping therapie om te zien hoe cupping wordt toegepast bij baby’s. De zachte aanraking is voor kinderen zeker niet onplezierig – de behandeling kan bijna spelenderwijs plaatsvinden.

  Cupping voor ontspanning en herstel

  Het beste is het natuurlijk om langdurige en hardnekkige klachten te voorkomen. Een cupping massage kan ook heel goed ingezet worden om lekker te ontspannen. Zo draagt deze therapie bij een het voorkomen en beheersen van stress in deze drukke tijden.

  Guasha

  Een andere techniek die naast cuppen gebruikt kan worden is Guasha. Dit is het schrapen met een hard (en glad) voorwerp op een geoliede huid om stagnaties op te heffen. Deze techniek wordt vaak uitgevoerd op de rug. Door het schrapen ontstaan er op de rug kleine bloeduitstortingen, die doorgaans met een week weer verdwenen zijn.

  Cupping om beter te bewegen

  Cuppen werkt met een onderdruk. Zo oefenen we geen druk uit op spieren en de spieren en gewrichten. Dit wordt gedaan met een vlam of een pompje. In mijn praktijk kies ik vaak voor het pompje. Door de onderdruk, belast cuppen het lichaam niet en is het totaal niet pijnlijk.

  Het bewegingsapparaat, gebruik van spieren en gewrichten, is een breed en ingewikkeld onderwerp. Spieren hebben hier uiteraard een belangrijke rol in. En gelukkig is de functie van spieren relatief eenvoudig samen te vatten: door het samentrekken botten en het lichaam laten bewegen. Door het vele werk wat ze verrichten is de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen van groot belang. Bloedvaten, lymfevaten, en zweetklieren in de huid zorgen allemaal voor de nodige aan- en afvoer. Hieruit blijkt al dat een spier niet alleenstaand kan worden bekeken. De locatie van spieren is uiteraard ook belangrijk. Een spier gaat over in een pees en deze hecht zich weer aan een bot en aan een gewricht. Rond de gewrichten zitten banden die ze stabiel houden. Om de spieren op hun beurt zitten fascia die voor bescherming en ondersteuning zorgen. Al deze plekken kunnen worden ontlast met cupping.

  Wanneer er door te veel werk of trauma afvalstoffen niet goed worden opgeruimd stagneert het bovenstaande proces en kan de spier niet meer goed functioneren. Dit heeft als mogelijke gevolgen kramp, vochtophoping, pijn, spierpijn en verklevingen. Wanneer dit een lange tijd aanhoud zullen de problemen ook structureler van aard worden. Gebieden in het lichaam kunnen dan verharden en doordat aan- en afvoer niet meer werken kan het lichaam dit ook niet zelf meer goed zelf oplossen. Op dit moment is therapie echt aan te raden.

  Wet cupping – Hijama

  We passen op verzoek ook wetcupping toe (in het Arabisch heet dat Hijama). Dat is onder andere goed bij bloed-circulatie problemen. Deze kenmerken zich vaak door een stekende pijn. Maar ook bij veel chronische, ingewikkelde en onverklaarbare aandoeningen kan de bloedcirculatie gehinderd zijn. Het bewegen van bloed wat gebeurt met deze techniek kan dan bijzonder behulpzaam zijn.

  Met een prikpen (voor diabetes) maken we een klein prikje op bijvoorbeeld een specifiek gekozen plek (vaak de rug). Daarna zetten we er een weg-werp cupje op. En met een hand-pompje maken we het vacuüm door het lucht er uit te trekken. Slecht circulerend bloed en afvalstoffen worden hierdoor naar de oppervlakte en naar buiten gebracht.

  Na afloop maken we het netjes met een beetje alcohol en een pleister en kan je er weer helemaal tegenaan!

  Toepassingen voor cuppen op een rij

  • voorkomen van klachten
  • herstel van blessures
  • behandelen van baby’s of kleine
  • kinderen (bijvoorbeeld bij een moeilijke stoelgang)
  • spierpijn, kramp en verklevingensnel herstellen van
  • een verkoudheidhuidklachten
  • (bijvoorbeeld acne, eczeem, psoriasis)heerlijke ontspannen massage

  Merk je dat je al een tijd last hebt van stijve en/of harde spieren (bijvoorbeeld nek en schouders)? Of lever je veel fysieke inspanning en zou je hier sneller van willen herstellen? Neem dan contact op om te bespreken hoe cuppen jou zou kunnen helpen.