Cupping

iStock_000012491909_ExtraSmall - cuppingCuppen is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese acupunctuur. Het wordt onder andere gebruikt om het lichaam te helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Zo wordt het door topatleten gebruikt om sneller te herstellen na grote inspanningen of bij het herstellen van een blessures.

Cupping voor problemen met het bewegingsapparaat

In plaats van druk uit te oefenen op de spieren en gewrichten werkt cuppen met een onderdruk. Dit wordt gedaan met een vlam of een pompje. In mijn praktijk kies ik vaak voor het pompje omdat dit makkelijk en snel werkt. Door de onderdruk belast cuppen het lichaam niet en is het totaal niet pijnlijk!

Het bewegingsapparaat is een breed en ingewikkeld onderwerp. Spieren hebben hier uiteraard een belangrijke rol in. En gelukkig is de functie van spieren relatief eenvoudig samen te vatten: door het samentrekken botten en het lichaam laten bewegen. Het zijn de werkpaarden van ons lichaam. Door het vele werk wat ze verrichten is de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen van groot belang. Bloedvaten, lymfevaten, en zweetklieren in de huid zorgen allemaal voor de nodige aan- en afvoer. Hieruit blijkt al dat een spier niet alleenstaand kan worden bekeken. De locatie van spieren is uiteraard ook belangrijk. Een spier gaat over in een pees en deze hecht zich weer aan een bot en aan een gewricht. Rond de gewrichten zitten banden die ze stabiel houden. Om de spieren op hun beurt zitten fascia die voor bescherming en ondersteuning zorgen. Al deze plekken kunnen worden ontlast met cupping.

Wanneer er door te veel werk of trauma afvalstoffen niet goed worden opgeruimd stagneert het bovenstaande proces en kan de spier niet meer goed functioneren. Dit heeft als mogelijke gevolgen kramp, vochtophoping, pijn, spierpijn en verklevingen. Wanneer dit een lange tijd aanhoud zullen de problemen ook structureler van aard worden. Gebieden in het lichaam kunnen dan verharden en doordat aan- en afvoer niet meer werken kan het lichaam dit ook niet zelf meer goed zelf oplossen. Op dit moment is therapie echt aan te raden.

Cupping bij ziekte

De huid is onze beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Volgens de Chinese geneeswijzen worden wij ziek (bijvoorbeeld verkouden) wanneer onze weerstand niet goed is in deze buitenste laag. Cuppen wordt daarom ook vaak gebruikt in de beginstadia van verkoudheid. Hooikoorts valt volgens Chinese geneeswijzen ook in deze categorie en cupping kan hierbij ondersteunend zijn aan een acupunctuur en/of kruidenbehandeling.

Cupping voor kinderen

Cupping is ideaal voor baby’s en kleine kinderen – zo kunnen de acupunctuurprikjes ook nog eens vermeden worden! Klik op de link voor een filmpje cupping therapie waar cupping wordt toegepast op een baby. De zachte aanraking is voor kinderen zeker niet onplezierig – de behandeling kan bijna spelenderwijs plaatsvinden.

Cupping voor ontspanning en herstel

Het beste is het natuurlijk om langdurige en hardnekkige klachten te voorkomen. Een cupping massage kan ook heel goed ingezet worden om lekker te ontspannen. Zo draagt deze therapie bij een het voorkomen en beheersen van stress in deze drukke tijden.

Guasha

Een andere techniek die naast cuppen gebruikt kan worden is Guasha. Dit is het schrapen met een hard (en glad) voorwerp op een geoliede huid om stagnaties op te heffen. Deze techniek wordt vaak uitgevoerd op de rug. Door het schrapen ontstaan er op de rug kleine bloeduitstortingen, die doorgaans met een week weer verdwenen zijn.

Toepassingen voor cuppen op een rij

– voorkomen van klachten
– herstel van blessures
– behandelen van baby’s of kleine kinderen (bijvoorbeeld bij een moeilijke stoelgang)
– spierpijn, kramp en verklevingen
– snel herstellen van een verkoudheid
– huidklachten (bijvoorbeeld acne, eczeem, psoriasis)
– heerlijke ontspannen massage

Merk je dat je al een tijd last hebt van stijve en/of harde spieren (bijvoorbeeld nek en schouders)? Of lever je veel fysieke inspanning en zou je hier sneller van willen herstellen? Neem dan contact op om te bespreken hoe cuppen jou zou kunnen helpen.