• Ondersteuning bij kanker

  Ondersteuning van de behandeling van kanker met acupunctuurKanker is een ingrijpende ziekte waarbij de reguliere behandeling erg intensief kan zijn. Bijwerkingen van medicatie, complicaties  en onzekerheid over het verloop maken het allemaal ingewikkeld en stressvol. Hoe kan je onder deze omstandigheden een goede keus maken over wat zinnig is voor wat jij op dit moment nodig hebt?

  Wij helpen je daarbij  door open en transparant te zijn en je te voorzien van hoogwaardige wetenschappelijke informatie. Hoe gaat dat concreet dan? Daarvoor maken we  onderscheid tussen onze persoonlijke ervaring aan de ene kant. En aan de andere kant benoemen we bij welke behandeilngen duidelijk is  dat acupunctuur effectief is, op basis van wetenschappelijke bronnen. Hiervoor hebben we de lat hoog gelegd, op deze pagina wordt alleen verwezen naar effecten die onderbouwd zijn in gerandomiseerde overzichtsstudies (RCT’s)*.  Daarnaast vinden we het belangrijk om jou verder te helpen. Daarom ben je altijd welkom om jouw situatie persoonlijk te bespreken, vrijblijvend en zonder verplichtingen.

  Ondersteuning van acupunctuur bij kanker: behandelen van symptomen en bijwerkingen

  In onze ervaring is acupunctuur effectief voor heel veel klachten die ook voorkomen buiten het ziekte- en genezingsproces van kanker. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Mentale en emotionele symptomen als angst, depressief gevoel en slapeloosheid.
  • Weerstand problemen als verkoudheid en griep
  • Problemen met de spijsvertering als constipatie, diarree, misselijkheid, slechte eetlust en buikpijn
  • Pijnklachten als hoofd-, nek,- rugpijn, neuropathie, pijnlijke spieren-pezen en gewrichten
  • Pijn in de mond of een droge mond
  • Slaapproblemen
  • Opvliegers en nachtzweten

  Wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit bij deze klachten voor mensen met kanker is er nog niet, of is niet eenduidig. Maar: Wij hebben veel ervaring met het verhelpen van al de bovenstaande klachten. Vaak voor mensen die behandeld zijn geweest voor kanker en in de nasleep daarvan nog klachten hebben. Of omdat ze alleen specifiek voor die klacht een oplossing wilde. Dit laat hopelijk als zien dat acupunctuur iets voor je kan betekenen om je gezondheid te verbeteren. Nu door naar 5 wetenschappelijk bewezen klachten waarbij acupunctuur de behandeling van kanker ondersteunt:

  1) Moeheid

  Dit is een veel voorkomende klacht waarbij acupunctuur effectief kan helpen. Dat is belangrijk omdat in de visie van Chinese geneeswijzen een goed energiepijl verdere klachten kan helpen voorkomen. Iets wat op zich voor iedereen wenselijk is, maar na het herstel van een ziekte des te meer.

  2) Misselijkheid en overgeven

  Dit zijn bekende bijwerkingen van chemotherapie. Acupunctuur helpt zowel tijdens het toedienen van chemo als daarna. Voor jouw herstel – en Chinese geneeswijzen is het essentieel om deze klachten draagbaar te maken, of qua ernst te beperken. Waneer de maag niet functioneert (en er geen eetlust is), gaat de energie omlaag en de weerstand en weerbaarheid als gevolg daarvan ook. Naast de acupunctuur behandeling kunnen we ook helpen en uitleggen hoe je zelf acupressuur kunt toepassen op 1 van de belangrijke acupunctuurpunten tegen misselijkheid. Zo kan je zelf iets doen of een naaste vragen om dit voor je te doen en je te helpen op de momenten dat je dit het meeste nodig hebt.

  3) Droge mond door uitdroging of bestraling

  Een droge mond (xerostomie) kan het gevolg zijn van uitdroging en/of bestraling. Het is een klacht waar men veel hinder van kan hebben met eten en slikken. Onderzoek heeft laten zien dat acupunctuur hier bij kan helpen.

  4) Pijn door kanker en/of bijwerking medicatie

  Diverse soorten pijn worden verlicht met acupunctuur: pijn door kanker, postoperatieve pijn en pijn als gevolg van hormoon of chemotherapie (neuropathie).  Het onderzoek beschrijft ook dat pijnmedicatie hierdoor verlaagd kan worden. Wat gezien de complexe afwegingen van de reguliere behandeling erg wenselijk kan zijn. We zijn gespecialiseerd in het behandelen van pijn, kijk voor meer informatie op de pagina voor diverse pijnklachten of op deze pagina voor meer informatie over onze pijnspecialisatie.

  5) Angst

  Angst en depressieve gevoelens verminderde door het gebruik van acupunctuur. Ook is acupunctuur nuttig gebleken voorafgaand aan operaties om angstgevoelens daarvoor te verminderen.

  Conclusie: acupunctuur bevordert kwaliteit van leven

  Ok dit is een conclusie die wij maken, gebaseerd op onze ervaring en wetenschappelijk onderzoek. In sommige onderzoeken wordt ook benoemd dat acupunctuur de kwaliteit van leven bevordert, maar dan zouden we dat specifieke onderzoek moeten citeren – en dat maakt de strekking van dit verhaal niet duidelijker. We hopen in ieder geval inzichtelijk gemaakt te hebben dat acupunctuur hulpzaam is bij kanker en dat er heel goed bewijs is deze  5 specifieke symptomen of bijwerkingen.

  Conclusie 2: minder bijwerkingen is mogelijk minder medicatie

  Wat we ook voor ogen moeten houden is dat bijwerkingen of klachten vaak zelf behandeld moeten worden om de reguliere behandeling te kunnen doorstaan. Voor de bijwerkingen van de behandeling van kanker worden vaak dus ook (noodzakelijkerwijs) medicijnen gegeven. Dit zijn delicate overwegingen die de artsen moeten maken kijkende naar wat jij als kan verdragen.

  Conclusie 3: acupunctuur is goed te combineren met de reguliere behandeling van kanker

  Omdat acupunctuur geen (noemenswaardige) bijwerkingen kent is het uitstekend te combineren met de reguliere behandeling – juist ook om de bijwerkingen daarvan beheersbaar te maken. Met als mogelijk gevolg dat de therapie beter doorstaan kan worden en er minder bijwerkingen en klachten zijn.

  Behandeling – ondersteuning bij kanker bij Nurture Your Nature Acupunctuur

  Tot zo ver hebben we gezien dat acupunctuur bewezen effectief is bij specifieke klachten gerelateerd aan kanker, en ook daar buiten dat het behulpzaam kan zijn om gezondheid en weerbaarheid te vergroten. In het volgende deel lees je over hoe we je helpen bij en naast je behandeling met acupunctuur.

  Voedingsadvies bij kanker

  Voedingsadvies hoort bij een de holistische benadering van acupunctuur. En zoals gezegd is de maag erg belangrijk in Chinese geneeswijzen. Om je weerbaar te maken of te houden geven we ook hier  de nodige aandacht aan tijdens je behandeltraject.

  Zelfredzaamheid en luisteren naar je lichaam

  Bij onze behandelingen is er altijd aandacht voor wat je zelf kunt doen, stapje voor stapje. Omgaan met ziek zijn en stress zijn hiervoor heel belangrijk. We helpen je opweg met een luisterend oor en praktische tips om je zelfredzaamheid te vergroten. Kijk ook eens op deze pagina over ontspanning voor meer informatie over onze bendering hierover.

  Chinese kruidensupplementen als ondersteuning bij kanker

  Chinese kruiden werken volgens het zelfde principe als acupunctuur. Ook is er veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van paddenstoelen. In algemene zin zijn ze beide goed inzetbaar als acupunctuur bij kanker.

  Er zijn wel wat verschillen:

  Ten eerste een praktische overweging. Je kunt met kruiden dagelijks en relatief makkelijk iets nemen en doen tegen je klachten. Als dat je aanspreekt is kruidentherapie een mooie toevoeging aan je beter-worden plan. Ten tweede moet je de kruiden (tabletten of thee) wel in kunnen nemen, wat lastig kan zijn met misselijkheid of een droge mond. En ten derde raden we je aan om te overleggen met je arts wanneer je kruidensupplementen wilt gaan gebruiken. Wanneer je iets neemt naast medicatie is het belangrijk dat dit in goede orde verloopt.

  Er is ook wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en toepassing van Chinese kruiden bij kanker. Een goed overzicht kan je wel vinden op de website van kanker-actueel.

  Paddestoelen – mycotherapie als ondersteuning bij kanker

  Mycotherapie (paddenstoelen) zijn een voedingssupplement dat goed te combineren is met de hormoon/chemotherapie. Er worden anti-kanker eigenschappen aan specifieke paddenstoelen toegedicht. En in mijn mening – als biochemicus – zijn de stoffen in paddenstoelen interessant omdat de celwanden en celstofwisseling van paddenstoelen vergelijkbaar zijn  met die van mensen. Te samen met het feit dat paddenstoelen in Chinese geneeswijzen al gebruikt worden. Dit is niet een wetenschappelijke trail over of overzicht.  Maar dit boek van Powell bespreekt de wetenschap en toepassing van paddenstoelen bij kanker. Overleg met je arts wanneer je paddenstoelen als supplement overweegt.

  Hoe is mijn reguliere behandeling te combineren met acupunctuur of kruiden?

  Aandacht is vereist wanneer lymfeklieren zijn verwijderd in het gebied bij de oksel. Wanneer dat is gebeurd kan de behandelend arts aangeven dat het beter is om die arm niet te behandelen. De reden hiervoor is dat er een verhoogd risico is op infectie. Bij twijfel overleg met je arts hierover en laat het ons weten tijdens de behandeling.

  Verder belangrijk om te weten:

  We zetten nooit naaldjes in pijnlijke plekken. Dus in het geval van bestraling of operatie hoeven wij nooit bij die plekken zelf te zijn. We werken op afstand van de klacht, vooral op de onderarmen en onderbenen.

  Overigens zijn de naaldjes die we gebruiken steriel en voor eenmalig gebruik. Voor kruidengebruik kan het goed zijn om het moment van innemen van de kruiden te scheiden in tijd van het toedienen van chemo- hormoontherapie of andere medicatie. Omdat er stoffen opgenomen worden in het lichaam kan een voorzorg zijn om kruiden bijvoorbeeld 2 uur voorafgaand aan de reguliere medicatie te nemen. Of bij een lange behandeling via een infuus om de kruiden dan die dag niet te nemen en de dag er naar wel weer.

  Wanneer kan ik beginnen met de acupunctuur behandelingen?

  Ons advies is om net voor de start met de chemotherapie/hormoon behandeling te starten met acupunctuur. Als er gezondheidsklachten zijn naast kanker kan de behandeling ook al eerder starten. Dan is het advies om zo snel mogelijk te komen. Zo kunnen we het lichaam van te voren in balans brengen en zorgen dat je zo goed mogelijk de reguliere behandeling ingaat. Ook kan acupunctuur bijdragen aan ontspanning en omgaan met de stress.

  Voedingstips voor energie en spijsvertering

  Met behulp van deze tips kan je zelf actie ondernemen om je spijsvertering sterk te maken en je energiepijl op te bouwen:

  • Eet warm voor ontbijt, havermout is geweldig
  • Drink warm water
  • Beweeg dagelijks, rekken en strekken zijn heel goed voor je. Doe rustig aan en alleen wat je kunt – en dat is goed genoeg!
  • Vermijd vettig en gefrituurd eten
  • Wees matig met zuivel, alcohol en koffie
  • Voeg soepen toe aan je dieet
  • Probiotica en vitmine D3 zijn een goede ondersteuning voor de darmflora en helpen ontstekingsreacties verminderen. Probiotica vindt je als supplement of in voeding zoals zuurkool, yoghurt, kefir of kombucha
  • Gember is een geweldig voor de spijsvertering en helpt bij misselijkheid
  • Luister goed naar je lichaam wanneer je deze of andere aanpassingen doet van je dieet en gewoontes

  Wat andere mensen zeiden over hun acupunctuurbehandeling

  Na jaren last van mijn linkerbovenbeen en heup te hebben ben ik terecht gekomen bij Nurture Your Nature ik was heel sceptisch want had al veel geprobeerd. Na een paar weken had ik al veel minder last en ben nu pijnvrij. Alex stelde mij ook snel gerust dat hij mij wel kon helpen. Dank je wel Alex als ik weer ergens last van krijg maak ik gelijk een afspraak met je.

  — Marja (last van pijn in heup en been)

  Meer informatie voor acupunctuur in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!


  * Wetenschappelijk bewijs voor de 5 besproken klachten is te vinden via Pumed. Daar kan je zoeken met behulp van deze referentienummers: PMID: 18638692, 23109700, 19381315, 20038728, 17349495.