• Effectief stoppen met roken

  Stoppen met roken door acupunctuur

  Stoppen met roken is voor veel mensen lastig. Roken is dan ook een aparte gewaarwording, het zit ergens tussen een hardnekkige gewoonte en een verslaving in. En dat is ook wat het stoppen met roken lastig maakt. De meeste negatieve effecten van roken zijn voor de toekomst, dus ervaart men dat de noodzaak om te stoppen niet hoog is. Daarnaast is roken nog steeds sociaal geaccepteerd, gelukkig op steeds minder openbare plaatsen, maar wanneer je er oog voor hebt is het nog veel aanwezig in de omgeving.

  Wat kan je in deze omstandigheden dan doen om wél effectief te stoppen? Het belangrijkste voor is om 1) lichamelijk en geestelijk in balans te zijn 2) te weten waarom je wél wilt stoppen en 3) actief nieuwe en gezonde gewoontes ontwikkelt. En dit zijn de speerpunten waarop we je bij Nurture Your Nature ook mee helpen. Wij stellen jou in staat om zelf te stoppen, daarom is het effect krachtig en blijvend.

  Stoppen met roken met acupunctuur

  Een behandeling bestaat uit een traject van gemiddeld 10 behandelingen. Hierin ligt in de eerst de nadruk op het remmen van de trek in een sigaret en op je lichamelijk en geestelijk welzijn. Wanneer je ontspannen, gezond en energiek bent is stoppen simpelweg makkelijker. Vervolgens, in het tweede deel van het traject, ligt de nadruk op het voorkomen of verminderen van mogelijke ontwenningsverschijnselen. Om vervolgens gezonde gewoontes te ontwikkelen om je nieuwe leefstijl te ondersteunen.

  Wat anderen zeggen over hun ervaring

  Na 30 jaar roken, ben ik een trotse “niet roker”

  — Wicher

  Minder ontwenningsverschijnselen

  Stoppen met roken kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen zoals irritatie of boosheid, rusteloosheid, veranderde eetlust, constipatie, verminderde energiepijl, sombere of depressieve stemming en hoofdpijn. Vertaald naar Chinese geneeswijzen hebben deze klachten vaak met een gebrek aan energie en/of gebrek aan circulatie te maken. Door te kijken naar jouw individuele gezondheid is de behandeling op maat en daardoor worden dit soort verschijnselen voorkomen of beperkt. Dit maakt het stoppen uiteraard makkelijker.

  Verder wordt er gekeken naar andere klachten waar je mogelijk last van hebt. Wanneer er bijvoorbeeld intense pijnklachten, slaap- of spijsverteringsproblemen zijn worden die ook verholpen. Daardoor kan jij je maximaal richten op stoppen met roken.

  Mentaal weerbaar

  Het belangrijkste gevolg van een traject voor het stoppen met roken is dat je mentaal weerbaarder wordt. Anders gezegd wordt je bewust van je leven & lijf en neemt daar controle over door keuzes te maken die jouw doelen dienen. We helpen je omgaan met de praktische en mentaal/emotionele hordes die je daarbij tegen komt. Met de behandeling helpen we je met ontspannen en geven je ook concrete tips en oefeningen om zelf toe te passen. Door stress te herkennen en ontspanningsoefeningen toe te passen ben je mentaal weerbaarder. Hierdoor ontwikkel je de ruimte en vaardigheid om te leven naar de doelen die je zelf gesteld hebt. Dit gaat dus verder dan alleen voor roken, het is een vaardigheid die je op veel manieren kan dienen.

  Roken, stress en acupunctuur

  1 van de meest voorkomende redenen dat mensen roken is tegen stress. Ook wordt het gebruikt als beloning en pauzemoment. Op het werk zit hier ook een sociale component aan, het is gezellig om samen met mede-rokers bij te praten. Het is dus belangrijk wanneer je stopt met roken dat je de positieve aspecten zoals ontspanning en sociale contacten wel blijft behouden, maar wellicht in een andere vorm.

  De effecten van stress op het lichaam zijn heel nadelig. Daarnaast is het heel vermoeiend en dat maakt stoppen met roken lastig. Met de acupunctuurbehandeling wordt er voor diepe ontspanning gezorgd. Hierdoor worden lichaam en geest gezond en energiek waardoor je beter in staat bent je gezonde keuzes in te vullen en vol te houden.

  Behandeling met Chinese kruiden

  De behandeling met acupunctuur kan ook ondersteund worden met Chinese kruidensupplementen. Deze dienen het zelfde doel als de acupunctuurbehandeling namelijk jouw lichaam en geest in balans brengen en de drang naar een sigaret verminderen.

  Het verschil met acupunctuur is dat je dagelijks de kruiden (in pil vorm) neemt, daardoor wordt het effect van de behandeling versterkt. Ook worden kruiden ingezet om problemen op te lossen die naast het stoppen met roken spelen. Zo kan de acupunctuur behandeling gericht zijn op het stoppen met roken en de kruidensupplementen op mogelijke spijsverteringsproblemen of om stress het hoofd te kunnen bieden. Dus door beide te combineren werk je het snelst toe naar het beste resultaat.

  Coaching

  Uiteindelijk leer je jezelf dat je nieuw gewoontes kan ontwikkelen én vasthouden. De kracht en de positiviteit wat dit in zich houdt mag niet onderschat worden. Je wordt namelijk zelfredzaam, krijgt meer controle over lichaam, geest en emoties. En daarbij ontwikkel je de vaardigheid om van een negatieve prikkel (ik wil niet meer roken) naar een positieve ontwikkeling (ik wil meer energie/gezondheid/controle) te gaan.

  Daardoor wordt je geholpen om in te zien waar en hoe je de controle over je gezondheid weer in eigen hand te nemen. Daarbij helpen we je in te zien waarom je rookt en wat het je nu geeft. Er is namelijk een reden dat je nog niet gestopt bent. Door hier over na te denken kan je hier bewust keuzes maken. Stel dat je rookt op je werk om even te ontspannen, dan kan het raadzaam zijn om je een aantal dingen af te vragen. Onder andere: zijn er andere manieren om de werkdruk beter aan te kunnen? Wat kan ik doen om op tijd (en regelmatig) te ontspannen? Heb je teveel hooi op je vork genomen? Alleen jij kan antwoorden de antwoorden op dit soort vragen geven – en het inzicht maakt dat je je leven inricht naar jouw hoogste ideaal. Daarmee wordt je de beste versie van jezelf!

  Kies voor een behandeling bij Nurture Your Nature

  Bij Nurture Your Nature geloven we in mensen sterk en zelfredzaam maken. Bij ons wordt je niet aan het lijntje gehouden – je bepaalt zelf hoe en hoe snel je wilt stoppen. Wij helpen je met je doelen stellen en halen. Stoppen met roken is geen probleem, zet de eerste stap en maak een afspraak!

  Verder lezen en ontspannen

  Lees ook hoe we je kunnen helpen met ontspannen. Of kijk eens naar deze video en leer direct ontspannen met een hele simpele ademhalingsoefening.

  Meer informatie over acupunctuur in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!