• Acupunctuur bij lage rugpijn in basiszorg

  23 januari 2020 | Blog Gezondheid
 •  

  Acupunctuur bij lage rugpijn wordt in Amerika vergoed uit de basiszorg: een geweldige ontwikkeling. Daarvoor krijgen mensen 12 behandelingen en is er de mogelijkheid om dit aantal uit te breiden naar 20. Dit is het resultaat van steeds meer wetenschappelijk bewijs voor het effect van acupunctuur. Maar ook het gevolg van de opiod crisis en de bijwerkingen van pijnmedicatie.

  Acupunctuur bij lage rugpijn

  Studies over acupunctuur zelf, meta-analyses en vergelijkingen met andere methoden laten zien hoe goed acupunctuur werkt. Zelfs beter dan de standaard behandeling bij lage rugpijn en met minder (lees geen) bijwerkingen. Het bewijs was er al een aantal jaren en heeft zich nu laten vergelden in een beleidsverandering. Mensen met chronische lage rugpijn (langer dan 12 weken klachten) krijgen de behandelingen dus vergoed uit de basiszorg.

  Onderzoek naar acupunctuur bij lage rugpijn

  Onderzoek en acupunctuur gingen een lange tijd niet zo goed samen. Het probleem daarbij was 3 ledig:

  1. De studies waren vroeger niet goed opgezet
  2. Er wordt gemeten tegen een placebo
  3. Het werkingsmechanisme was onduidelijk

  Nu de studies van betere kwaliteit zijn is het ook mogelijk om studies te bundelen (meta-analyses). Daar komt acupunctuur vaak al positief uit de verf. Dat is bijzonder omdat men acupunctuur vergelijkt met een placebo. En dat was een tijd lang lastig. Omdat bij iedere naald er een fysiologisch effect optreedt. Met andere woorden je hebt altijd een effect door het zetten van een naald. Maar ook het gebrek aan een werkingsmechanisme hielp niet mee.

  Vergelijking van effectiviteit

  Daardoor dacht men lange tijd dat acupunctuur een placebo was. Maar nu de kwaliteit van het bewijs steeds beter wordt is dat niet langer meer vol te houden. De beste manier om acupunctuur te onderzoeken is door de effectiviteit te vergelijken. Bijvoorbeeld acupunctuur versus: medicatie, fysiotherapie, manueel therapie enzovoorts. In dit soort studies neemt men acupunctuur steeds vaker mee. En daar zie je nog beter en nog gerichter per aandoening de positieve effecten.

  Voordelen van acupunctuur

  1. Acupunctuur kent geen bijwerkingen
  2. Het versterkt het lichaam
  3. Acupunctuur werkt snel
  4. De effecten van acupunctuur zijn blijvend
  5. Het is kosteneffectief

  De voordelen van acupunctuur zijn groot. Een aanleiding voor het onderzoeken van acupunctuur bij pijn is de opiod crisis. Pijnmedicatie kent bijwerkingen en men kan er verslaafd aan raken. Daarbuiten is het een symptoombehandeling. Met acupunctuur maak je het lichaam niet alleen pijnvrij maar vooral functioneel beter. Het lichaam wordt sterker en daardoor kan het steeds meer en beter belast worden.

  Werkingsmechanisme

  Het is nog niet helemaal duidelijk maar er is wel een globaal beeld van hoe acupunctuur werkt. Zo blijkt uit studies dat er diverse fysiologische effecten zijn o.a.:

  • via het zenuwstelsel
  • door het vrijkomen van endogene opioden (pijnstillende stoffen)
  • verhoogde circulatie van bloed
  • door het remmen van ontsteking
  • het vrijkomen van substance P
  • het veranderen van bindweefsel

  Meer informatie voor acupunctuur bij lage rugpijn in Purmerend?

  Wil je meer weten over hoe acupunctuur je kan helpen om van je rugpijn af te komen? Kijk dan hier.

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag! Bron: cms.gov 

 • 1 Reactie

  […] acupunctuur werkt. En dat zien overheden en zorginstanties ook. Zo is acupunctuur vorig jaar een reguliere indicatie geworden voor mensen met chronische lage rugpijn in de Verenigde […]

  Reageer