• Allergieën behandelen met acupunctuurallergie behandel je met acupunctuur en kruiden

  Een allergie is een vorm van een overgevoeligheid van het immuunsysteem. Daarbij reageert het lichaam op stoffen uit de omgeving die normaal gesproken geen probleem vormen. Veelvoorkomende symptomen hierbij zijn bijvoorbeeld: rode ogen, rode en of jeukerige huid, zwelling, kortademigheid, benauwdheid en een loopneus. Allergieën komen veel voor en kunnen erg vervelend zijn en soms ook levensbedreigend. Voorbeelden van ziekten die we in de praktijk behandelen zijn onder andere hooikoorts, dermatitis, astma en voedselallergieën.

  Allergie en Chinese geneeswijzen

  Westers gezien is een allergie en niet specifieke of te sterke reactie op een bepaalde prikkel. Bij Chinese geneeswijzen zijn er verschillende benaderingen om naar een allergie te kijken. De meest voorkomende oorzaak heeft te maken met een moeheid van het lichaam (veel mensen noemen dit een gebrekkige weerstand), gecombineerd met afvalstoffen die de klachten veroorzaken en verergeren. Dat een lichamelijke moeheid lijdt tot een gebrekkige weerstand is niet zo gek, er zijn simpelweg minder bronnen beschikbaar om indringers af te vechten.

  Allergie uitgelegd met hooikoorts

  Een goed voorbeeld om uit te leggen hoe allergie ook uitgelegd kan worden is aan de hand van hooikoorts. Hooikoorts wordt in Chinese geneeswijzen gezien als een zomerverkoudheid. Een gebrekkige weerstand lijdt er in dit geval toe dat de indringers (pollen) niet goed worden “afgevochten”. Dit zorgt ervoor dat de pollen of op plekken komen waar ze niet horen en/of daar te lang blijven zitten. Het lichaam ziet zich genoodzaakt om op de indringer te reageren met (onder andere) een loopneus en niezen als gevolg – wat dus erg lijkt op een verkoudheid.
  Lees in dit blog over voorjaarsmoeheid en hooikoorts – of in dit eerdere blog alleen over hooikoorts.

  In het geval van hooikoorts zijn de klachten seizoensgebonden, dan heeft men het ook wel over seizoensgebonden allergische rhinitis (ontsteking van de neus). Bij hooikoorts spelen de ogen ook vaak op, deze kunnen heel erg gaan jeuken en rood worden. In dat geval spreekt men ook wel over conjunctivitis.

  Verschil tussen hooikoorts en covid-19

  In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd wat het verschil is tussen covid-19 en hooikoorts. Heb je geen covid-10 klachten (bijvoorbeeld koorts) dan kan je gewoon behandeld worden met acupucntuur.

  Allergieën behandelen met acupunctuur

  De behandeling met acupunctuur en kruiden is erop gericht om zo snel mogelijk jouw klachten te verminderen. Symptomen aanpakken is belangrijk, maar de oorzaak behandelen is ook. Beiden worden bij de behandeling aangesproken en vaak wordt dit tegelijkertijd gedaan. Alleen als de klachten acuut en intens zijn wordt er eerst gewerkt aan verlichting van de symptomen en pas daarna ook aan de oorzaak.

  Het verschil met reguliere behandelingen zit hem vooral in het verschil van de aanpak. Met acupunctuur en kruiden sterk je het lichaam. Hierdoor kan het lichaam zichzelf beter reguleren en nemen allergische reacties af. Daarnaast kennen acupunctuur en kruiden geen bijwerkingen, waardoor het lichaam nog beter in staat is om aan te sterken.

  Dermatitis, eczeem en psoriasis: allergie en de huid

  Bij allergische reacties kunnen er ook klachten op de huid optreden. Kijk ook bij onze pagina over huidklachten. Voorbeelden van huidklachten die gepaard kunnen gaan met allergie staan hieronder beschreven.

  Dermatitis is een, vaak acute, vorm van ontsteking van de huid. De huid is dan rood, gezwollen, jeukt en kan kloven bevatten. Wanneer de ontsteking lang aanhoudt en chronisch wordt kan dit lijden tot huidklachten als eczeem of psoriasis. In dat stadium kan er ook nog sprake zijn van verdikken en verhoorning van de huid en verschilvering. Lees hier meer over de succesvolle behandeling acne bij Lianne, of de behandeling van psoriasis bij Jerome.

  Bij eczeem en psoriasis heeft het lichaam een langere tijd gereageerd (met ontsteking) op prikkels. Deze reactie is in principe bedoeld voor een korte tijd. Wanneer dit een lange tijd aanhoudt is het schadelijk voor het lichaam. Met veel behandelingen wordt er alleen gewerkt aan de symptomen. Maar met acupunctuur en kruiden wordt er gewerkt aan oorzaak én gevolg waardoor de klachten uiteindelijk afnemen en blijvend weg zijn.

  Omdat eczeem en psoriasis hardnekkige problemen zijn wordt acupunctuur vaak gecombineerd met kruiden om het effect van beide te versterken. Er zijn een aantal belangrijke punten waaraan gewerkt wordt: het opruimen van afvalstoffen uit het bloed, vergroten van de doorbloeding van de huid en het aansterken van de weerstand voor een gezond immuunsysteem.

  Weerstand opbouwen vanuit de buik

  Bij Chinese geneeswijzen is het al tijden bekend, onze weerstand wordt opgebouwd vanuit onze buik en darmen. Wanneer er klachten rondom de buik en spijsvertering zijn wordt dit zeker aangesproken.  Dat gebeurt ook als er meer energie nodig is in het lichaam. Bijvoorbeeld om een normale weerstand tegen stoffen van buiten af te hebben (zoals bij hooikoorts). En om een efficiënte  spijsvertering te krijgen waar geen ontstekingsstoffen achterblijven (zoals bij PDS, zie hieronder). Tegenwoordig zijn er steeds meer geluiden vanuit de wetenschap dat de darmen belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Zo worden de darmen het tweede brein genoemd en worden er studies gedaan naar de positieve effecten van het microbioom. We kunnen je ook helpen met advies op maak en supplementen voor probiotica. 

  Voedselallergie

  Bij een voedselallergie geldt voor een groot deel hetzelfde principe zoals beschreven bij dermatitis; het zijn zowel de trigger als de reactie van het lichaam die een probleem kunnen vormen. Bij het maagdarmgebied spreken we dan over gastritis. Symptomen die hierbij horen zijn: moeheid, uitslag eczeem(!), opgeblazen buik, diarree, constipatie, misselijkheid, overgeven, verstopte neus (!), en astma(!). Er kan uit deze opsomming al geconcludeerd worden dat er een relatie is tussen allergie, huidklachten en de spijsvertering.

  Wat het lastig maakt is dat mensen vaak niet weten hun de trigger is bij een voedselallergie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) of de ziekte van Crohn. Klachten kunnen op eens en uit het niets optreden. Acupunctuur en kruiden helpen evengoed om de allergische- en ontstekingsreacties aan te pakken. De resultaten kunnen spectaculair zijn, ook als er sprake is van een erfelijke aandoening. Vaak is er volledig herstel. Ook als dat er niet is kan de kwaliteit van leven stukken toenemen. Doordat symptomen minder heftig of minder vaak voorkomen.

  Lees in dit blog meer over de behandeling van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Lees hier meer over hoe we bij Nurture Your Nature spijsverteringsklachten behandelen.

  Reguliere behandeling en medicatie

  Voor veel van de klachten die hier beschreven zijn hebben een reguliere behandeling. Doel hiervan is het onderdrukken van ontstekingen met cortisol. Dat gaat doorgaans succesvol, de symptomen verminderen vaak goed. Echter wordt de oorzaak niet aangesproken krijgt het lichaam daardoor niet genoeg gelegenheid te herstellen. Het lichaam blijft dus in een toestand van een ontsteking. En daarnaast kunnen medicijnen ook bijwerkingen hebben. Acupunctuur en kruiden zijn een hele goede manier je allergie blijvend te verbeteren met minder medicatie.
  Een andere belangrijke oplossing die regulier vaak wordt toegepast is het voorkomen van blootstelling aan het allergeen. Wanneer na onderzoek bekend is waar je allergisch voor bent kan je deze stof proberen te voorkomen. Dit kan een hele effectieve oplossing zijn, en bij sommige aandoeningen is het de enige oplossing, denk bijvoorbeeld aan gluten vermijden bij Coeliakie.

  Verbeter van jouw situatie

  Bij Nurture Your Nature streven we naar verbetering. We hebben veel goede resultaten met diverse allergische klachten behaald. Ons doel is je zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Vragen? Neem contact op, of maak een afspraak. We helpen je graag!

  Dit zeiden andere mensen over hun behandeling

  Ik kwam bij Alex met allergie voor pollen, voornamelijk Berken. De behandeling heeft zeer goed geholpen en mijn weerstand is zich ook aan het verbeteren. Alex luistert goed naar je en is de rust zelve. Ik adviseer Nurture your Nature aan als je op zoek bent naar een acupuncturist. Ik geef hierbij Nurture your Nature *****

  — Astrid (last van hooikoorts)

  Meer informatie voor acupunctuur of kruidentherapie in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Neem contact op met Alex als je een vraag hebt, hij helpt je graag! Ook schreef hij het e-book: “In 3 stappen weerbaar tegen hooikoorts”. Download het gratis hieronder!