• Ontspanning en slaap verbeteren met acupunctuur

  ontspannen zitten en lekker slapen. Rustig zittend geeft ontspanning.

  De vraag wat ontspanning is kan je op heel veel manieren beantwoorden. Je zou kunnen zeggen de afwezigheid van stress. Maar daar komen we waarschijnlijk niet veel verder mee. De realiteit is nou eenmaal dat we ontzettend druk zijn. Bij Nurture Your Nature helpen we je op de eerste plaatst met de gevolgen van stress bestrijden. Op de tweede plaats helpen we je met zelf inzicht te krijgen om in wat energie oplevert en wat energie kost. Daarnaast kan het belangrijk zijn om stil te staan bij wat je voelt. Wanneer je leert voelen wat jouw ervaringen met je doen, kan je ook makkelijker actie nemen als je het anders wil doen! 

  Wat doet acupunctuur voor ontspanning?

  In Chinese geneeswijzen horen emoties en mentale weerbaarheid gewoon bij lichamelijke gezondheid. Wanneer het lichaam in balans is dan is de geest dat ook. Dat is ook niet zo gek. Vergelijk voor jezelf maar eens hoe goed je iets kan hebben wanneer je goed uitgerust bent, of na een dag hard werken. Best een verschil toch? Dat principe vindt je ook terug in de 5 elementenleer en filosofie van yin en yang.

  Om te helpen bij ontspanning, pakken we de gevolgen van stress op het lichaam aan. De meest voorkomende patronen die we tegen komen bij stress zijn Qi stagnatie (verminderde circulatie) en diverse vormen van lichamelijke moeheid. Symptomen die daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • moeheid, zuchten
  • opgeblazen buik, spijsverteringsproblemen
  • problemen met menstruatie
  • hoofdpijn, nekpijn, buikpijn, lage rugpijn
  • problemen met zicht, duizeligheid
  • moeite met slapen
  • concentratieproblemen, huilbuien, woede aanvallen, angst
  • laag zelfbeeld, depressiviteit, enzovoorts.

  Acupunctuur en kruiden vergroten de doorbloeding waardoor het lichaam beter functioneert. Hierdoor krijgt het lichaam meer energie en kan het de tekorten als gevolg van de moeheid weer aanvullen. Omdat tekorten opbouwen soms wat langer duurt kan de behandeling extra krachtig worden door ook kruiden toe te passen. De kruidensamenstelling wordt dan op jou afgestemd en zo kan je iedere dag werken aan je herstel.

  Of het werk? 

  Zeker! In dit onderzoek naar hartritme variabiliteit (een symptoom dat omlaag gaat bij stress) blijken de effecten van acupunctuur zeer gunstig te zijn tegen stress. Ook in dit onderzoek blijkt dat acupunctuur effectief is tegen stress! 

  Acupunctuur en kruiden bij burn-out

  Wanneer stress lang aanhoudt raken de reserves op een gegeven moment op. Het lichaam is zo moe, dat het nauwelijks nog energie heeft om je staande te houden. 

  Acupunctuur en kruiden zijn heel geschikt voor de behandeling van een burn-out. Dat is op de eerste plaats waar je mee geholpen wordt. Heb je behoefte aan coaching hierbij, ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je hebt er namelijk niets aan als weer in dezelfde patronen terug valt.

  Op de eerste plaats helpen we je dus lichamelijk weer sterk te maken. Op de tweede plaats kijken we samen wat je kan doen zodat je betere keuze kan maken die passen bij wat je wilt in je leven. Door de balans op te maken tussen energie en tijd die je hebt aan een kant en al je activiteiten aan de andere kant werk je aan een gezond evenwicht.

  Acupunctuur bij slaapproblemen

  Slaapproblemen en stress gaan vaak hand in hand. En het omgekeerde is ook waar: Een goede nachtrust is heel belangrijk om bestand te zijn tegen de druk van alledag. Symptomen die veel voorkomen bij slaapproblemen zijn:

  • moeite met inslapen
  • moeite met doorslapen
  • veel wakker worden
  • vroeg wakker worden
  • nachtmerries
  • niet uitgerust wakker worden
  • veel er uit moeten om te plassen
  • nachtzweten

  Acupunctuur en kruiden helpen bij al deze symptomen. Dat doen ze door de onderliggende oorzaken aan te spreken. En ze zorgen voor maximale ontspanning waardoor het slapen makkelijker gaat.

  Voor een gezonde slaap zijn voor een groot deel dezelfde adviezen relevant als voor het ontspannen. Daarnaast is het ook belangrijk om ritme te houden: op de zelfde tijd gaan slapen en wakker worden. Ook overbelasting met licht (telefoon en tv) kan je laat in de avond beter vermijden.

  Weten wat je wilt

  Wanneer je goede keuzes wilt maken is het heel belangrijk dat je weet wat je wilt. Met andere woorden dat je weet wat je belangrijk vind en waar je blijf van wordt.
  Hiermee bedoelen we niet wat je denk dat je zou moeten doen. Dat is een belangrijk verschil. Vaak doen we dingen omdat we denken dat dit gewild is door onze omgeving. Of we hebben het van huis uit mee gekregen. Jouw duurzame meerwaarde, energie en voldoening komen voort uit weten wat jij wilt.

  Ontspanning en inspiratie

  Hoe weet je dan wat je wilt? De kunst van het leven zit in het antwoord op die vraag! Om je op weg te helpen: denk vooral aan dingen die je raken en inspireren. Ga eens naar een lezing, een concert, een voorstelling of naar het museum – enzovoorts. Probeer dingen uit. Hetgeen wat jou raakt vertelt je iets over jezelf. Mogelijk vertelt het daarmee ook wat je leuk en minder leuk vind. De volgende stap is dat je wat je geleerd hebt toe past door dat meer aandacht te geven. Vind je dansen leuk – ga meer dansen. Wanneer je iets gevonden hebt wat jou echt blij maakt ben je ook in staat om daar een plan voor te maken. Hoe vaak kan je met deze activiteit bezig zijn, wanneer lukt het wel om hier tijd vrij voor te maken. Dit is de basis van een mooi evenwicht tussen gevoel en rationaliteit. En daar gaat het allemaal om. Om wat jij voelt (uit) te dragen in het leven.

  Wat kan je zelf doen om te ontspannen?

  • Doe deze ademhalingsoefening
  • Op stressplein vind je veel tips over omgaan met stress. Kijk ook eens bij ons artikel over stress en acupunctuur
  • Lees ons blog over stress behandelen met acupunctuur
  • Zorg dat je zo vaak mogelijk je stress ontlaadt: mediteren, wandelen, sporten, een hobby enz.
  • Zorg voor dat dat je ook ruimte creëert waarin je echt niets hoeft te doen
  • Ga iets doen / leren / ondernemen wat je hart raakt

  Dit is wat andere mensen zeiden over hun behandeling bij Nurture Your Nature

  Het lukt nu om zonder slaapmedicatie te slapen.

  — Carolien (last van burnout)

  Meer informatie voor acupunctuur in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Ook voor de omgeving: Edam, Hoorn, Volendam en Zaandam zijn we goed te bereiken. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!