• Brandend maagzuur & Chinese geneeswijzen

  6 december 2019 | Blog Gezondheid
 •  

   

  Brandend maagzuur is een klacht die veel voorkomt en waar veel mensen medicatie voor nemen. Helaas is dat niet zonder risico en daarom is het extra belangrijk om er stil bij te staan.

  De maag is een essentieel orgaan

  De maag staat centraal in Chinese geneeswijzen. Dat is zo omdat lang geleden al werd begrepen dat het functioneren van de maag essentieel is voor leven. De eerste keer dat ik de noodzaak van het functioneren van de maag hoorde moest het wel even landen. Hersenen, bloedvaten en het hart zag ik bij als veel belangrijker. Maar waar worden deze allemaal van gemaakt? Juist, ons verteerde eten! We kunnen dus niet zonder de aanvoer en verwerking van bouwstoffen (eten) van onze maag en darmen.

  Brandend maagzuur als bijwerking van medicatie

  Brandend maagzuur (of reflux) is een teken dat er iets niet lekker loopt in de spijsvertering bij de maag. Iedereen heeft er wel eens last van na iets verkeerds of te veel eten. Een keertje kan geen kwaad. Maar veel mensen hebben er langer last van. En dat kan komen door bijwerkingen van veel gebruikte medicijnen. In het onderstaande lijstje, afkomstig van de website van webmd, kan je zien welke soorten medicijnen brandend maagzuur kunnen veroorzaken:

  • Angst medicatie
  • Bloeddrukverlagers
  • Antibiotica
  • Antidepressiva
  • Nitroglycerine (hartmedicatie)
  • Pijnstillers

  Het is dus zeker niet ongebruikelijk dat mensen dan naast deze medicatie maagzuurremmers krijgen voorgeschreven. Vaak worden ze als onschadelijk gezien. Maar het blijkt dat ze toch niet zo onschuldig zijn. De maag heeft namelijk een essentiële rol in het verteren van ons eten. Daarvoor gebruikt het zuur, maagzuur (HCL). Wanneer we het zuur “onschadelijk” maken, verhinderen we eigenlijk dat de spijsvertering goed werkt. Brandend maagzuur is namelijk een symptoom, het is niet de oorzaak van het probleem. Als het nodig is moeten maagzuurremmers natuurlijk wel genomen worden, maar zorg tegelijkertijd wel dat de maag gesterkt wordt zodat je er ook weer mee kunt stoppen.

  Gevolgen van maagzuurremmers

  De website van de maag-lever-darm stichting maakt een onderscheid tussen maagzuurbinders- en remmers. Het zijn de laatste waarvan steeds meer bijwerkingen bekend worden zoals: een tekort aan vitaminen en mineralen, darminfecties en verandering van de samenstelling van het microbioom. En dit is ook precies wat je kan verwachten wanneer je de maag de mond snoert: eten wordt minder goed voorbereid voor de darmen en wordt dus minder goed opgenomen. Daarnaast worden er minder ziektekiemen afgebroken en zijn infecties het gevolg. Een mogelijk 3e component vanuit Chinese geneeswijzen is dat slecht verteerd eten afvalstoffen geeft – die weer voor ontsteking en andere problemen kunnen zorgen.

  Chinese geneeswijzen zijn functioneel

  Chinese geneeswijzen kijken op een functionele manier naar gezondheid. Wat daarmee bedoeld wordt kan je zien in de onderstaande afbeelding:

  Balans is gezondheid in Chinese geneeswijzen. Onbalans geeft klachten als brandend maagzuur.

  Wanneer de functie van de maag gehinderd wordt treden er klachten op. Met andere woorden: als  de spijsvertering gezond is, zijn er simpelweg geen klachten. Brandend maagzuur is 1 van de symptomen waaruit blijkt dat de spijsvertering niet goed werkt. En het is essentieel om die dan niet te remmen, maar de hele spijsvertering aan te sterken. Gelukkig is het omgekeerde ook waar. Wanneer de maag en darmen geholpen worden met beter functioneren, nemen de klachten als brandend maagzuur weer af. Acupunctuur, kruiden en voedingsadvies kunnen hier uitstekend bij helpen.

  Doe dit om brandend maagzuur te verhelpen

  • Het advies voor maagzuurremmers (zonder advies van een arts, volgens de maag-lever-darm stichting, is om deze niet langer dan 2 weken te nemen
  • Wees matig met vet en kruidig eten (gember kan soms wel helpen)
  • Wees matig met koffie, sinaasappelsap en koolzuurhoudende dranken
  • Stop met roken. Roken verhindert het herstel van het maagslijmvlies
  • Gebruik deze natuurlijke middelen om het nare gevoel van maagzuur te minderen: tomatensap, komkommer, sla, bieten en kamillethee
  • Eet kleinere porties
  • Eet niet te laat op de avond
  • Raadpleeg je behandelend arts voor vragen over medicatie

  Heb je zelf nog een goede natuurlijke manier om brandend maagzuur te verhelpen? Deel het met ons en laat hieronder een reactie achter.

  Ook interessant

  Wil je meer weten over hoe acupunctuur en kruidentherapie je kunnen helpen met een gezonde spijsvertering? Kijk dan hier of kijk op ons blog dat we schreven over Damp afvalstoffen.

  Meer informatie voor acupunctuur of kruidentherapie in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!

 • 3 Reacties

  Carbo vegetabilis D6 is zeker het proberen waard bij maagzuurklachten. Mij helpt het prima!

  Reageer

  Tip maagzuur. Half thee lepeltje bakingsoda in een laagje lauw water opdrinken en even wachten tot je een boer moet laten voor je gaat liggen.

  Reageer

  Wat een goede tip, dank je Janette!

  Reageer