• Man schreeuwt in de hoorn van een ouderwetse telefoon. Geen effectieve communicatie!

  Voor een goede gezondheid is het nodig om in balans te zijn met je omgeving. Dat geldt met nadruk ook voor het contact wat we hebben met de mensen om ons heen. Het boek geweldloze communicatie is een heel mooi middel hiervoor. Het heeft mij enorm geholpen met het vertalen van mijn gevoel naar wat ik wil. Daarnaast wordt er stilgestaan en voorbeelden gegeven hoe je hier op een constructieve manier over kan praten. Het heeft mij veel geholpen en ik hoop dat jij er ook wat aan hebt. Samengevat: zeker de moeite waard om te lezen!

  Jezelf niet wegcijferen

  Het begint met jezelf niet wegcijferen. Maar wat betekent dat? Wat ik er mee bedoel is dat wanneer je iets voelt dat er ook mag zijn. Het ontkennen of wegstoppen van een gevoel zorgt ervoor dat je daarmee jezelf ook “ontkent”. Dat heeft als gevolg frustratie, boosheid en onzekerheid. Zoals je kunt voorstellen helpt dit in een gesprek of discussie absoluut niet om je punt goed naar voren te brengen.

  Voelen, denken en communicatie

  Na het her- en erkennen van je gevoel gaat het boek over naar de vraag “wat betekent dit gevoel voor mij?”. De betekenis wordt door de auteurs gekenmerkt in een aantal basisbehoeften zoals bijvoorbeeld veiligheid, autonomie (zelfstandigheid) en verbinding of contact. Alleen al het bewust zijn van je gevoel en wat dat voor jou betekent zorgt al voor een grote ontspanning. Je hebt jezelf hiermee al verteld dat je er mag wezen en ook wat je nodig hebt om je goed te voelen. De volgende stap is hier iets mee doen en/of er over praten.

  Het doel van geweldloze communicatie

  De auteur van het boek geweldloze communicatie heet Marshall Rosenberg. In het onderstaande filmpje kan je hem zelf zien en horen en legt hij uit wat het doel is van geweldloze communicatie (in het Engels).

  Link naar het boek

  Zoals gezegd is het boek zeer de moeite waard om te lezen. Maar het is zoals Marshall zelf ook zegt geen middel om te krijgen wat je wilt. Maar het is een middel om te verbinden. De Nederlandse versie van het boek vindt je hier, en de Engelse variant vindt je hier.

  Veel plezier met lezen en/of luisteren!

  Hulp nodig?

  Wanneer je merkt dat je hulp kunt gebruiken met ontspannen, om mentaal in balans te zijn of blijven, neem dan contact met ons op. En lees hier meer over onze aanpak bij spanning en stress. We helpen je graag!

 • 2 Reacties

  een fijne ervaring. het heeft bij mij erg positief gewerkt.

  Reageer

  Fijn om te horen Rachel, ben blij voor je!

  Reageer