• Al sinds jaar en dag maken probiotica ook deel uit van Chinese geneeswijzen. Zo worden gefermenteerde planten en paddenstoelen gebuikt voor een scala aan gezondheidsklachten en met groot succes. Vandaag leggen we je uit wat probiotica zijn, maar ook of ze nuttig zijn voor afvallen. En verder vertellen we je voor welke klachten je ze nog meer kunt gebruiken. Oja, op de foto zie je mijn favoriete gezondheidsdrankje: kombucha, super lekker en gezond!

  Wat zijn probiotica?

  Probiotica zijn in feite levende micro-organismen. Voor het overgrote deel zijn dat bacteriën. Maar ook schimmels vallen daar onder. Daarnaast wordt het woord probiotica veel gebruikt voor voeding en supplementen die levende bacteriën bevatten.

  Micro-organismen komen in ons hele lichaam voor. Maar voor dit artikel hebben we het over degenen die onze darmen voorkomen. En voor het leesgemak hebben we het met name over bacteriën en niet verder over schimmels. Er zitten ontzettend veel (miljarden) bacteriën in onze darmen. Naast dat het er veel zijn, zijn er ook veel soorten. De samenstelling van al deze soorten bij elkaar wordt noemen we het microbioom.

  Wat is de functie het microbioom?

  Een gezond microbioom kent de juiste balans tussen goede en slechte bacteriën. Daardoor helpen de bacteriën met de spijsvertering, ondersteunen van ons immuunsysteem en het afvechten van infecties.

  Een tweede belangrijke factor voor een gezond microbioom is de diversiteit. Wanneer er veel verschillende soorten voorkomen is dat goed voor de gezondheid. Wanneer er teveel van 1 soort voorkomt in de darmen is dat schadelijk voor de gezondheid.

  Hoe raakt het microbioom uit balans?

  Dit kan gebeuren door 1 of meer van de volgende oorzaken:

  • Langdurige stress
  • Ongezonde en vezelarme voeding
  • Chemicaliën (b.v. bestrijdingsmiddelen) in voeding
  • Medicatie (antibiotica)
  • Dagelijks gebruik van alcohol

  Wat je daar van kan merken zijn 1 of meer van de onderstaande symptomen:

  • Opgeblazen buik, buikpijn en rommelende buik
  • Slechte langzame of wisselende spijsvertering
  • Prikkelbare darm syndroom (IBS, PDS)
  • Zwaar gevoel in je hoofd of lijf
  • Huidproblemen (acne, eczeem, psoriasis)
  • Astma of allergieën
  • Hoofdpijn of migraine
  • Mentale problemen (vergeetachtig, moe, depressief)

  Bacteriën zijn dus belangrijk voor een groot aantal klachten en symptomen. Mocht je last van hebben van de bovenstaande symptomen, lees dan verder op wat je hier aan kunt doen!

  Hoe zit het met afvallen dan?

  Zoals je in dit artikel kunt lezen, is een klachtenvrije spijsvertering belangrijk om af te kunnen vallen. Als je dan bedenkt dat problemen met bacteriën gerelateerd worden aan veel spijsverteringsklachten, dan passen ze ook goed in een therapeutisch plan voor afvallen.

  Echter, meestal is er niet 1 oorzaak van overgewicht. Vaak is er een stapeling van factoren die overgewicht veroorzaken. Daarom is er ook niet 1 simpele oplossing waardoor je gaat afvallen. Denk daarom aan een combinatie van bewegen, voeding, supplementen en therapie.

  Probiotica toevoegen aan je dieet

  Het microbioom herstel je door een goed en gevarieerd dieet. Daarbij zijn onverteerbare (harde) vezels ook belangrijk. Omdat dit het eten voor bacteriën in de dikke darm*. Zorg dus dat je voldoende hiervan binnen krijgt. Ook het eten van gefermenteerde voeding (zie hier een handig lijstje) houdt je darmflora gezond. Kies bij twijfel liever echte yoghurt en voeding die gefermenteerd is. Dit in plaats van een yoghurt- of zuiveldrankje dat veel suiker bevat.

  Daarnaast kan je ook een probiotica supplement dagelijks gaan gebruiken. Deze zijn goed en makkelijk te verkrijgen bij gezondheidswinkels en drogisterijen.

  Hoe helpt Nurture Your Nature hiermee?

  Wij helpen je door op een natuurlijke manier je lichaam in balans te brengen. Daarmee bedoelen we ten eerste een klachtenvrije spijsvertering En ten tweede verlichting van eventuele andere belangrijke klachten. Dit doen we met 3 verschillende behandelingen:

  • Acupunctuur
  • Chinese kruidensupplementen
  • hoogwaardige probiotica supplementen**

  Al deze behandelingen kunnen naar wens en situatie gecombineerd worden. Afhankelijk van jouw situatie stellen we een individueel plan op. En daarmee haal je zo snel mogelijk je gezondheidsdoelen.

  Dit is wat Noortje zegt over haar behandeling voor afvallen bij Nurture Your Nature:

  Toen ik voor het eerst bij Alex kwam, had ik nog nooit acupunctuur gehad en waren mijn klachten m.b.t. mijn stofwisseling niet direct duidelijk[…] Daarnaast kwam Alex met zeer nuttige tips over mijn voeding en andere factoren waardoor ik me al snel beter voelde en mijn gewicht is gestabiliseerd.

  Heb je een vraag over jouw situatie? Laat het ons weten. We helpen je graag!


  * Eten voor de bacteriën worden ook wel pre-biotica genoemd.
  ** Dit zijn indicatie-specifieke probiotica, van hoge kwaliteit en zeer goede werking. Deze werken gerichter en krachtiger dan de producten die bij gezondheidswinkels te verkrijgen zijn.