• winterdip - heel vervelendDe winter is een tijd van terug getrokken zijn, van bezinning en hopelijk ook van rust. De winterperiode wordt ingeleid door de herfst; een droge periode, dit is te zien aan de verdorde bladeren die van de bomen vallen. Dit is een vroeg teken van het leven dat zich terug trekt uit het beeld van onze omgeving.

    Het zijn voorbereidingen om de koude periode die gaat komen te overleven. Om kostbare energie te bewaren voor wanneer de tijden weer warmer en gunstiger zijn. Een zelfde proces neemt plaats in het menselijk lichaam, denk maar aan hoe snel je handen en voeten koud zijn wanneer je in de winter buiten fietst of loopt. De buitendelen van het lichaam worden niet meer voorzien van bloed en warmte zodat de belangrijke organen gezond blijven.

    **Waarom is dit belangrijk?**
    Het aanpassen aan de winter kan gepaard gaan met de nodige problemen; verkoudheid, griep, winterdepressie etc. Iedereen zal hier bekend mee zijn. Maar wanneer we van de winter naar de lente gaan, moet het lichaam misschien wel de grootste overgang maken – in termen van energie – van het jaar: Vanuit de diepe stille overleving van de winter, naar de bewegende en bruisende energie van de lente. En hoe goed je de winter bent ingegaan en hoe goed je deze hebt kunnen doorstaan, maakt voor een groot deel uit hoe vitaal je zult zijn in de lente en daarna.

    Vanaf de herfst wordt het lichaam blootgesteld aan droogte en in de winter neemt de bloedcirculatie af en zijn er mogelijk verkoudheden etc. En voor de niet wintersporters – misschien bewegen we ook wat minder en hebben we minder blootstelling aan zonlicht. Dit zijn allemaal redenen waardoor het lichaam in de problemen zou kunnen komen. We kunnen dat in de winter al merken aan een verlaagde weerstand maar ook aan een winterdip of winterdepressie.

    **Van winterdip naar voorjaarsmoeheid**
    Door naar de lente, het wordt weer warmer en de natuur inclusief wijzelf worden weer beweeglijker. Maar wanneer we het afgelopen half jaar (ongemerkt) niet goed zijn doorgekomen kunnen er nog wel problemen optreden. Het lichaam kan niet goed op gang komen, letterlijk en figuurlijk. Er zijn dan te veel blokkades (hindernissen) om de circulatie goed op gang te krijgen. Dat kan dan weer leiden tot een voorjaarsmoeheid. Voorbeelden van klachten hierbij zijn: moeheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, pijn aan de borst of flanken, harde ontlasting, zachte en/of dunne ontlasting (of de een na de ander), etc.

    **Wat kan je hieraan doen**
    Op de lange termijn (vanaf de late zomer en herst) is het belangrijk om op te letten hoe je naar te winter gaat. Voldoende rust en goede voeding zijn hierbij belangrijk. Denk hierbij zeker ook aan vitamine D.

    Wanneer je gezond bent en doorgaans geen klachten hebt is bewegen en stretchen het beste wat je kan doen. Het rekken van spieren en pezen en verhogen van de hartslag maakt dat het lichaam geholpen wordt om weer volop mee te doen in het voorjaar.

    Wanneer je klachten hebt zoals hierboven beschreven kunnen acupunctuur en/of kruiden goed helpen om het lichaam weer zo snel en goed mogelijk in balans te krijgen.

  • Reageer!

  • En lees verder