• Een ruwe huid zoals die van psoriasis lijkt een beetje op de schors van een boom

  Huidklachten kunnen erg hardnekkig zijn, maar met veel geduld en toewijding kunnen de resultaten erg goed zijn. Een jaar geleden kwam deze meneer (42) met steeds erger wordende psoriasis naar de praktijk. Het begon op zijn hoofd al in zijn jeugd en sinds enige tijd breidde het ook uit naar zijn ellebogen.

  Het resultaat van de foto hieronder is van een jaar behandeling met acupunctuur, kruiden en hormoonzalf (via de huisarts). Meneer kwam maandelijks voor acupunctuur behandeling

  en op dit moment werd ook de kruidenformule aangepast voor de maand erop. Al na de eerste maand werden de plekjes minder rood en was er ook verandering in de dikte. De behandelingen zijn er op gericht om zijn energiepijl weer op bouwen, zodat zijn lichaam zelf weer goed afvalstoffen kan afvoeren en de huid kan herstellen op de aangedane plekken.

  Stapje voor stapje meer in balans

  In eerste instantie hadden we afgesproken om ons te richten op de ellebogen, omdat deze plekken het meest in het zicht zijn en ook erger werden. Maar na een paar maanden ging het zo goed met de ellebogen dat we toch wilden kijken of we wat konden doen aan de psoriasis op zijn hoofd. Dit was nog een flinke puzzel, maar uiteindelijk hebben we dit ook met succes mee kunnen nemen.

  Psoriasis: geduld is een schone zaak

  Het blijkt dat de verharde laag van de huid maar moeizaam werd vervangen door gezonde cellen. Voor dit soort langere trajecten is het zowel voor mij als de patiënt goed te kijken naar de kleine veranderingen. Goed overleggen en praten helpen hierbij. Men weet vaak zelf heel goed of iets de goede kant op gaat of niet, dat gevoel samen met objectieve feiten (en foto’s) maakt de behandeling effectief en uiteindelijk succesvol.

   

  resultaat van de behandeling

  De plekjes waren ongeveer tussen een 0,5-1 centimeter groot, afname over ongeveer 10 maanden is dus moeilijk te zien. Om toch te volgen of de voortgang goed was hebben we gekeken naar: het opkomen van nieuwe plekjes, verschilveringen van de huid, roodheid van de plekjes, en hoe snel een oud plekje hersteld naar gezonde huid. Gelukkig bleek keer op keer dat er een kleine verbetering was in 1 of meerdere van deze punten.

  Combinatie met regulier medicijn

  Omdat we allebei niet negatief waren over de hormoonzalf hebben we besloten om deze te gebruiken in combinatie met acupunctuur en kruiden. In sommige Chinese kruidenzalven (die gebruikt worden in China) zit namelijk ook een hormoon verwerkt. Omdat de kruiden vanuit het interne werken en de zalf vanuit de buitenkant hadden we allebei vertrouwen in deze combinatie.

  Acupunctuur psoriasis ervaringen

  Het resultaat is na het nemen van de foto’s al weer verder verbeterd. Nu zal het doorbehandelen zijn totdat alle plekjes echt weg zijn en blijven. Daarna bouwen we af met de kruiden en gaan we over naar alleen acupunctuur. Daarna bouwen we dan ook de acupunctuurbehandelingen af.

  Wil je meer weten over acupunctuur bij huidklachten? Lees dan dit blog over acupunctuur bij acne, of lees over de acupunctuur ervaring van Steven die last had van eczeem. (even naar beneden scrollen voor zijn verhaal)

 • Laat een reactie achter!

 • Laat een bericht achter. Bij het achterlaten van het bericht, stemt u in met de algemene voorwaarden en geeft u aan onze privacyverklaring te hebben gelezen.