• Acupunctuur in richtlijn NICE voor chronische pijn

  9 april 2021 | Blog Gezondheid
 • Acupunctuur bij chronische pijn in richtlijn NICE.

  Acupunctuur is opgenomen in de richtlijn voor het behandelen van chronische pijn. Dat heeft het NICE bekend gemaakt op 7 april jongstleden. NICE is de organisatie in het Verenigd Koninkrijk die aanstuurt op effectieve en Evidence Based zorg.

  Acupunctuur in richtlijn: bevestiging van wetenschappelijk bewijs

  Er is sprake van een trend in het bewijs voor acupunctuur bij pijn. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen dat acupunctuur werkt. En dat zien overheden en zorginstanties ook. Zo is acupunctuur vorig jaar een reguliere indicatie geworden voor mensen met chronische lage rugpijn in de Verenigde Staten.

  Geen bijwerkingen en kosteneffectief

  Naast dat acupunctuur effectief bevonden, is ook geconstateerd dat het kosteneffectief is. Daar voegen wij aan toe dat er géén bijwerkingen zijn. Voor de 2.2 miljoen (!) mensen die aan chronische pijn lijden is dit goed nieuws. Acupunctuur is een belangrijk middel om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

  Acupunctuur helpt mensen met chronische pijn. Het verlicht pijn en daarom neemt de kwaliteit van leven toe. #natuurlijkgeneesjebeter

  Acupunctuur in richtlijn Nederlandse zorg?

  In Nederland is het nog wachten de overheid en de medisch-wetenschappelijke commissies zich hier over buigen. Dat is belangrijk. Acupunctuur in een richtlijn zorg er voor dat veel meer medici en huisartsen gedegen kunnen aanbevelen. Op die manier komen veel meer mensen in aanraking met acupunctuur.

  Tot die tijd moeten mensen met chronische pijn zelf op onderzoek uit. Dat is jammer want er kan een hoop leed worden bespaard wanneer mensen in een eerder stadium van hun ziekte in aanraking komen met acupunctuur.

  Hoe goed is het bewijs voor acupunctuur?

  Heel goed! De studies waar diverse overheden zich op baseren om acupunctuur aan te bieden bij chronische pijn zijn van de hoogste kwaliteit. Het gaat om 1) klinische gerandomiseerde trials en 2) om vergelijkende effectiviteitsstudies. Er zijn zelfs zoveel studies, dat er meta-analyses gedaan worden. Dan worden diverse grote studies gebundeld om te kijken wat het effect is over grote aantallen mensen en groepen heen. Zie ook de afbeelding hiernaast.

  Kortom, heb je last van pijn, overweeg dan zeker acupunctuur!

  Laat een reactie achter!

  Wat vind jij hiervan? Laat het weten door nú een bericht achter te laten.