Indicaties

Er zijn tal van indicaties voor acupunctuur. Het wordt veel toegepast bij: allergieën, depressie, huidklachten (acne, psoriasis, littekens), PMS, (chronische) moeheid, buikpijn, rugpijn, hoofdpijn/migraine, emotionele- slaap- of spijsverteringsproblemen etc.

De visie van Chinese geneeswijzen is in principe toe te passen op iedere persoon of aandoening. Dat wilt niet zeggen dat alles hiermee zomaar is opgelost. Wat het wel zegt is dat er een andere manier is om naar gezondheid en ziekte te kijken, die wellicht meer informatie geeft over de klacht en de oorzaak ervan.

Wat zorg in het reguliere circuit lastig kan maken is dat er “iets” gezien moet worden. Onderzoek o.a. DNA, röntgen, echo’s, MRI’s zijn daar bijvoorbeeld op gericht. Vaak is dit succesvol en wordt er iets gevonden maar vaak ook niet, terwijl men wel met een hele duidelijke klacht zit. Los daarvan wordt er gekeken naar een gevolg, de oorzaak is daarmee nog niet aan het licht gebracht.

Omdat er bij acupunctuur geen grens wordt gesteld tussen lichaam en geest, is het mogelijk om lichamelijke en emotionele klachten samen te bekijken in de diagnose. Via het emotionele deel kom je dan ook terecht in de directe leef-omgeving. Zo kan de relatie gemaakt worden tussen lichaam geest en omgeving. Dit is de basis voor de holistische aanpak van onze praktijk.

Chinese geneeswijzen bieden kort gezegd het volgende:

 • Een andere kijk op ziekte en gezondheid – en daardoor een effectieve behandeling
 • Mogelijkheid om klachten te voorkomen
 • Een persoonlijk benadering: wat is de beste behandeling voor u op dit moment
 • Het vergroot uw zelfredzaamheid. We werken naar een oplossing, niet een blijvende steunpilaar
 • Er wordt gekeken naar de symptomen en hun oorzaak/oorzaken
 • Zowel fysieke als mentale klachten worden behandeld

Het denken in concepten en een breed scala aan, in de TCM, bekende symptomen maakt Chinese geneeswijzen goed inzetbaar voor veel aandoeningen. Niet geheel toevallig zijn dit vaak ook aandoeningen die in de reguliere zorg moeilijk behandelbaar zijn. Denk hierbij, aan psychische- en reumatische klachten, chronische pijnen en moeheid, burn-out etc.

Ook kan acupunctuur ondersteunend worden ingezet naast reguliere behandelingen. Doelen hier kunnen zijn: pijnbestrijding, neveneffecten van medicatie bestrijden en het bespoedigen van herstel.

Een lijst met bekende indicaties is gepubliceerd door de World Health Organization (WHO). Hierin wordt ook verteld in welke mate er wetenschappelijk bewijs is voor bepaalde aandoeningen. Klik hier voor de PDF.

Contra-indicaties

Acupunctuur heeft geen echte contra-indicaties, bij een aantal aandoeningen moet men wel extra oplettend zijn:

 • Bij zwangerschap is voorzichtigheid geboden, maar is acupunctuur uiteraard wel mogelijk. Jij bent de baas over jouw behandeling, wil je bijvoorbeeld op je buik geen naalden geef het gerust aan van te voren.
 • Bij suikerziekte is eveneens voorzichtigheid geboden, bij mogelijke vaatproblemen worden er geen naalden lokaal gezet. Na een behandeling kan de suikerspiegel dalen, zorg zelf voor de noodzakelijke maatregelen (insuline en op tijd eten.
 • Bij ontstekingen en wonden van de huid worden er geen naalden gezet in dat gebied
 • Bij stollingsproblemen en antistollingsmedicatie is er een verhoogd risico op bloedingen, acupunctuur is mogelijk maar voorzichtigheid is geboden.
 • Bij zware lichamelijke inspanning, uitputting of honger is acupunctuur niet raadzaam, kruiden zijn hierbij beter.

Als je medicijnen gebruikt, laat u dat dan ook van te voren weten.