• In de praktijk merken we (los van het coronavirus) dat mensen dit jaar meer last hebben van hun lage weerstand en verkoudheden. Ook bij het coronavirus zelf is er sprake van een hardnekkigheid. Hoe komt dat? En hoe verbeter je effectief en gericht jouw weerstand? Het antwoord gaat over energie en afvalstoffen. Duik mee de diepte in: van oorzaak naar gevolg en naar gerichte, concrete acties die je nu zelf kunt doen.

  Leestijd ongeveer 4 minuten, of kijk direct naar de tips en adviezen onderaan.

  Diagnose van virale aandoeningen 

  Om te beginnen moeten we stilstaan bij wat de diagnose volgens Chinese geneeswijzen is. Virale en andere microbiële aandoeningen worden een invasie van een extern pathogeen (Wind) genoemd. Wanneer een pathogeen binnen is gedrongen heeft het zijn ziekmakende werking op het lichaam.  De aard hiervan is of in Koude (we worden koud en rillerig) of in Hitte (we krijgen koorts en/of een nare pijnlijke hoest).

  De invasie (of besmetting) is een mooi woord dat laat zien dat er een belangrijk verschil is tussen binnen (het lichaam) en buiten is. Daarover nu meer.

  Weerstand problemen volgens Chinese geneeswijzenPreventie: weerstand van binnenuit vergroten

  Weerstand wordt bepaald door 1) genoeg energie en 2) een goed functionerend afweersysteem. Een gezond lichaam heeft dus genoeg energie, maakt genoeg bloed en immuuncellen aan en heeft genoeg vermogen om dit naar de buiten en bovenkant (luchtwegen) van het lichaam te sturen. 

  De energie van ons lichaam heeft zijn oorsprong in de maag en darmen. Deze werken bij 37 graden Celsius optimaal. Vandaar dat warmte zon belangrijk onderdeel is van het produceren van energie in je lijf. Wanneer dit proces door aanleg, slechte dieetgewoonten of ziekte wordt gehinderd heeft dit gevolgen voor je energiepijl (en dus je weerstand). 

  Wanneer de spijsvertering minder efficiënt wordt, zijn er relatief veel bijproducten – afvalstoffen – die moeilijk zijn af te voeren. Deze hinderen de spijsvertering nog verder en zo treedt er een vicieuze cirkel op.

  Damp – afvalstoffen – maken het coronavirus hardnekkig

  De moeilijkheid met het coronavirus is dat deze zelf ook een negatieve invloed heeft op de Damp – afvalstoffen in ons lichaam.

  Bij de behandeling van hoge koorts is koelen (met koele kruiden of met reguliere medicatie die koorts onderdrukt) belangrijk om oververhitting tegen te gaan. Maar wanneer we het lichaam koelen, kan de spijsvertering daar last van hebben waardoor we meer last krijgen van Damp.

  Het ziekte verloop is vaak wisselvallig en langdurig hierdoor. Want wanneer een Hitte/Kou deel is opgeklaard, volgt er een Damp probleem en dat maakt weer vatbaar voor Kou/Hitte problemen… 

  Waar herken je Damp – afvalstoffen aan?buikramp of opgeblazen buik

  Afvalstoffen zijn lichaamsvloeistoffen die te lang ergens ophopen of (teveel) op de verkeerde plek zijn terecht gekomen. Omdat ze een belangrijke relatie hebben met de spijsvertering kan je daar dingen aan merken zoals: 

  • Moeheid
  • Misselijkheid / overgeven
  • Geen eetlust
  • Dunne ontlasting
  • Opgeblazen buik

  En omdat de luchtwegen betrokken zijn:

  • Bedrukt gevoel op de borst of flanken
  • Benauwd / kortademig

  1 virus met diverse uitwerkingen

  Afhankelijk van het stadium van de ziekte, maar ook van je individuele situatie heeft het coronavirus op verschillende mensen een andere uitwerking. Heb je doorgaans al meer last van je spijsvertering? Grote kans dat afvalstoffen nu ook een groter probleem zijn en dus extra aandacht vragen om te herstellen. 

  Of heb je al een tijd lang last van je luchtwegen en ben je vaak verkouden? Grote kans dat de klachten zich dan rond je luchtwegen gecentreerd zijn. Voor je herstel is dan goed om hier ook rekening mee te houden.

  Herstel van functie met Chinese geneeswijzen

  De nadruk van de behandeling met Chinese geneeswijzen ligt met name bij  preventie.  Wanneer dit niet meer kan, komt de nadruk liggen  bij het verhelpen en verwijderen van de infectie. Dat betekent dat er een individuele afweging gemaakt wordt in welke  mate we: 

  • Koelen / Hitte elimineren
  • Damp verwijderen (ook omzetten en afvoeren)

  Om dit te doen wordt het “koelsysteem” aangesproken wanneer Hitte overheerst en de spijsvertering aangesproken wanneer Damp overheerst. Wanneer we dit toepassen in de juiste mate, dat wil zeggen afhankelijk van welke symptomen iemand laat zien, zal dit het herstel bespoedigen.

  Een kruidentherapeut kan je gericht verder helpen en neemt de bovenstaande onderdelen mee in je behandeling. Ook houdt hij of zij rekening met in welk stadium van de ziekte je begeeft. Begin, hoogtepunt en eindface van een ziekte vragen alledrie andere aandachtspunten. En het mooie van Chinese geneeswijzen is dat we hier op maat voor kunnen behandelen. Samengevat we houden dus rekening met:

  • Persoonlijke aanleg
  • Ziektebeeld: Hitte/Koude/Damp en in welke mate
  • Ziekteverloop
  • Preventie

  Wist je dat in China voor bestrijding van het coronavirus zowel reguliere als traditionele therapie (acupunctuur en kruiden) met succes ingezet worden?

  We hebben als Chinese geneeswijzen therapeut diverse mogelijkheden om je te helpen herstellen. Ook voor het voorkomen van ziekte en je weerstand hoog te houden. Wil je jouw klachten verhelpen, maar liever niet de deur uit? Maak dan een afspraak voor een consult op afstand.

  kippensoep voor de weerstandWat doe ik zelf aan afvalstoffen?

  Wanneer je merkt dat afvalstoffen een probleem zijn, of je wilt dit voorkomen kijk dan hier of hier voor uitleg hoe je de spijsvertering in algemene zin kan versterken. Voor specifiek klachten met Damp, denk dan ook aan het gebruik van aromatische voeding en kruiden. Deze helpen de afval-vloeistoffen te bewegen en af te voeren. Voorbeelden hiervan zijn: 

     • Gember (ook goed bij verkoudheid en misselijkheid)
  • Mandarijn-schil (ook goed bij misselijkheid)
  • Cardamom
  • Ui. Met name rode ui of lente-ui
  • Poria cocos (paddenstoel uit Chinese kruidenleer tegen afvalstoffen)

  Kruidenthee voor preventie – tip 1

  Een simpele kruidenformule om verkoudheid/griep te voorkomen is het volgende:

  • 2-3 lente-ui stengels
  • Ongeveer 10 gram (handvol) gefermenteerde sojabonen
  • Eventueel: 2-3 cm gember

  Kook deze in een klein pannetje met water voor 10-15 minuten. Deze thee is goed bij de allereerste symptomen van een verkoudheid en helpt ziek worden te voorkomen. Gefermenteerde sojabonen koop je in de toko, of via een kruidentherapeut.

  Nog meer tips voor preventie – tip 2

  Qua voeding en dieet is het advies om warm te eten en drinken. Gemberthee of heet water zijn nu aan te raden. Maar luister ook altijd naar je eigen lichaam, kijk hoe je reageert en je er bij voelt. Soep, bouillon getrokken van het bot, is ook erg goed om je weerstand op te bouwen.

  Verder zijn propolis, vitamine A en D en probiotica simpele toevoegingen om je weerstand hoog te houden. 

  Vergeet ook niet te ontspannen en regelmatig te bewegen. Beide zijn belangrijk voor een goede gezondheid en weerstand. Wees creatief nu de sportscholen en dergelijke zijn gesloten. Wandelen kan altijd!

  En op YouTube staan veel filmpjes over oefeningen die je mee dan doen – voor iedere lengte van tijd. Zoek eens op: bodyweight excercizes, Yoga of pilates. Heb je een kettlebell, doe mee met een workout online.

  Onze regime voor een hoge weerstand – tip 3

  Deze kruiden en supplementen gebruiken wij zelf om ziekte te voorkomen zodat we kunnen blijven werken:

  • Jade Screen – Yu Ping Feng San (Chinese kruiden om weerstand hoog te houden)
  • Cordyceps (paddenstoel uit Chinese kruidenleer voor hoge weerstand)
  • Vitamine D
  • Probiotica (zowel westers als in Chinese geneeswijzen voor een gezonde darmfunctie)
  • Propolis keelspray

  Hiervan gebruiken we vitamine D, probiotica en een paddenstoel-supplement standaard. Jade Screen en propolis zijn extra vanwege het coronavirus.

  Meer informatie voor acupunctuur of kruidentherapie in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!

  Nu horen we graag van jou!

  Heb je wat aan deze tips gehad? Deel ze met je vrienden of laat een bericht achter!

 • 7 Reacties

  Graag wil ik weten of jij mij kunt helpen met post covid klachten. Sinds januari ziek. Januari corona gekregen voor de tweede keer. Daarna was mijn temp de eerste twee maanden van de leg. Nu krijg ik elk virus dat er hangt en heb ik erg weinig spierkracht en ben ik kortademig. Ik hoor graag wat je kunt doen.

  Reageer

  We kunnen helpen met post covid klachten door energie weer aan te sterken en weerstand te vergroten. Het beste kunt u contact opnemen via 06-40260475 of info@nurtureyournature.nl.

  Reageer

  […] een eerder artikel hebben we uitgelegd afvalstoffen in combinatie met een slechte weerstand corona een hardnekkig […]

  Reageer

  Hoi Alex Kan jij nog wat voor mij betekenen wat weerstand van mijn systeem betreft Vriendelijke groeten Johan

  Reageer

  Hoi Johan, Zeker! Ik stuur je een email.

  Reageer

  Weer veel mooie en goede tips, dank je wel Alex

  Reageer

  Dank je Ellie!

  Reageer