• damp wat doet het in ons lichaamSpijsvertering is de basis van het leven. We kunnen niet zonder eten en wanneer onze spijsvertering niet goed werkt komen daar ook klachten van. Damp is de metafoor in Chinese geneeswijzen die je zou kunnen vergelijken met afvalstoffen. Deze hinderen de spijsvertering en het is belangrijk voor de behandeling om vast te stellen hoe veel last iemand hiervan heeft.

  Chinese geneeswijzen zijn ontstaan lang geleden uit natuurfilosofie. Dat betekent dat men de natuur als inspiratiebron heeft gebruikt voor het verklaren van gezondheid en ziekte. Wellicht heb je wel eens van de 5 elementen gehoord (vuur, hout, aarde, metaal en water). Dit zijn de basis elementen (en processen) waarop al het leven is gebaseerd.

  In het westen zouden we dit kunnen vergelijken met natuurwetten, in de filosofische betekenis van het woord. Daarnaast zijn er de 6 pathogene invloeden. Dit zijn de (weers)invloeden die het leven kunnen beschadigen. Dit zijn: wind, kou, damp, hitte, droogte en zomerhitte.

  Damp zou je kunnen vergelijken met mist, en in het lichaam zou je het een ophoping van vocht en afvalstoffen kunnen noemen. Deze ophoping kan zowel de oorzaak als het gevolg van een slechte spijsvertering zijn. Daarom is het belangrijk om deze verstorende factor uit het lichaam te werken!

  Wanneer is er sprake van Damp/afvalstoffen?

  Dat is onder andere bij:

  – moeilijk op gang komen ’s ochtends
  – een loom, zwaar en hangend gevoel in het lichaam
  – loom en zwaar gevoel in de armen en benen
  – gevoel van watten in het hoofd
  – bij spijsverteringsklachten
  – oedeem

  Hoe ontstaan afvalstoffen?

  Er zijn 3 manieren waardoor het lichaam te maken kan krijgen met een teveel aan vocht/Damp:

  1) door een vochtige omgeving of vochtig klimaat
  2) een dieet met veel Damp vormende producten
  3) een verstoorde spijsvertering (inefficiënte spijsvertering)
  3)a een verstoorde spijsvertering (uitscheiden)

  Bij een vochtig klimaat of omgeving is het dus handig om, wanneer het mogelijk is, dit probleem op te lossen of om blootstelling te voorkomen.

  Punten 2) en 3) zijn de belangrijkste in de praktijk. We moeten dus weten wat Damp vormende voeding is. Hiervoor moet je denken aan “zware”, kleverige en vette producten:

  – zuivel, melk, kaas
  – gefrituurde producten, chips, friet, etc.
  – pindakaas
  – bananen
  – snoep, eenvoudige suikers, chocola etc.

  Wat betekent dat voor jou?

  Wat in deze producten overeenkomt is dat ze zwaar zijn om te verteren, waardoor de spijsvertering minder efficient wordt. Dat heeft 3 belangrijke gevolgen:

  1) het lichaam haalt minder energie en bouwstoffen uit het voedsel
  2) de spijsverteringsorganen krijgen minder energie en bouwstoffen
  3) er ontstaan relatief veel afvalstoffen

  Er is dus minder energie voor het lichaam beschikbaar. Daarnaast zijn er afvalstoffen die ook afgevoerd moeten worden, en dat kost ook energie. De belangrijkste conclusie die hieruit gehaald kan worden is dat je hier moe van wordt.

  Wat is er te doen aan een verstoorde spijsvertering?
  Wanneer er sprake is van Damp is het noodzakelijk dat de spijsvertering versterkt wordt. Dit doe je door warmte toe te voegen aan het dieet, door voeding te kiezen die makkelijk te verteren is en door Damp vormende voeding te vermijden.

  Voeg warmte toe aan je dieet
  Warmte toevoegen kan je doen door bijvoorbeeld gember en of kaneel aan het dieet toe te voegen, en door het drinken van warm water. Het warme water heeft ook als voordeel dat het helpt met afvalstoffen afvoeren.

  Beweeg: voer afvalstoffen af
  Het lymfesysteem, wat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen, is een passief. Dat wil zeggen dat het pas goed werkt wanneer je in beweging bent. Zorg ervoor dat je dagelijks beweegt, rek en stek- en ademhalingsoefeningen doet.

  Een goed dieet
  Hiermee bedoel ik voeding die goed te verteren is. Het beste en makkelijkste voorbeeld hiervan is een zelfgemaakte soep (geen drinkbouillon). Soepen zijn uitermate geschikt om allerlei gezonde kruiden toe te voegen: gember, mandarijnenschil (gedroogd van de toko, goed wassen van te voren), dadels etc. Verder is het goed om een “gezond” dieet te handhaven. Eet voldoende gevarieerd, eet verse groenten en eet regelmatig gedurende de dag. Vermijd vet en gefrituurd eten, zuivel en eenvoudige suikers.

  Om afvalstoffen af te voeren en je spijsvertering te versterken kun je Gierst (Jobstranen zaden) en Adukibonen eten, bijvoorbeeld 1 of 2 keer in de week. Kijkt u hier voor wat inspiratie.

  Let op:
  – In het eerste recept worden lotuszaden gebruikt, pas op hiermee bij constipatie.
  – Op de tweede site staat mooi beschreven hoe je de ingrediënten moet voorbewerken. Er wordt ook gewaarschuwd voor gebruik bij zwangerschap.

  Samengevat

  Damp geeft een loom, zwaar gevoel in het lichaam en “vreet” energie. Hieronder is een korte opsomming waar je rekening kunt houden wanneer je hier last van hebt:

  – wees matig met Damp vormende voeding, zuivel ed.
  – drink warm water
  – voeg, met mate, gember en kaneel toe aan het dieet
  – eet soepen
  – beweeg

  Wanneer je hier meer over wilt weten, of in hierin ondersteund wilt worden d.m.v. acupunctuur ben je van harte welkom in de praktijk!

  Ook interessant

  Wellicht ben je ook geïnteresseerd in het artikel dat we schreven over brandend maagzuur of hoe je effectief kan afvallen.

  Meer informatie voor acupunctuur of kruidentherapie in Purmerend?

  Foto AlexAlex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Met zijn praktijk Nurture Your Nature – Acupunctuur Purmerend helpt hij mensen beter worden, zonder bijwerkingen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!

 • Laat een reactie achter!

 • 7 Reacties

  Bedankt Alex, tijdens het lezen van je artikel voelde ik direct de emotie opkomen! Dit verteld mij dat damp de hoofdoorzaak is van klachten die ik al vrij lang heb. Nu kan ik weer verder met het zoeken naar oplossingen, zoals mijn voeding nog meer aanpassen! Alhoewel de grootste boosdoener( ik woon aan een rivier, ons huis staat letterlijk in het water!) een echte uitdaging gaat vormen. Eerst de voeding en vandaar uit verder. Nogmaals bedankt! Letty

  Reageer

  Beste Letty, bedankt voor je bericht. Ben blij dat het je verder heeft geholpen in je zoektocht naar een betere gezondheid. Ik kan je van harte aanraden om kruidensupplementen hiervoor te gebruiken en/of acupunctuur daarbij. Als ik iets voor je kan betekenen hoor ik het graag. Hartelijke groet, Alex

  Reageer

  Is het mogelijk om hier scholingen over te volgen? Ik heb namelijk zelf last van damp maar los daarvan vind ik het zeer interessante materie.

  Reageer

  Dag Gerben - ik geef komend jaar workshops over acupunctuur. Kijk eens op www.nurtureyournature.nl/agenda. Misschien staat er iets voor je bij. Vriendelijke groeten - Alex (Nurture Your Nature)

  Reageer

  Hoi Gerben, bedankt voor je reactie. Vervelend dat je daar last van hebt. Je zou kunnen lezen over Chinese geneeswijzen, of zoeken naar 5 elementen in combinatie met voeding. Ik geef ook les, maar dat is meer in de context van de opleiding van Chinese geneeswijzen. In de toekomst wil ik ook iets organiseren zodat ik deze kennis breder kan overdragen, een cursus of informatiebijeenkomst - zou dat je aanspreken?

  Reageer

  Dank je voor je heldere uitleg over damp! Twee links naar recepten werken niet meer. Groetjes Marjo

  Reageer

  Graag gedaan Marjo - jij bedankt voor je reactie. En bedankt voor het doorgeven, ik heb de niet actieve links verwijderd! Groetjes Alex

  Reageer