• Preventieve zorg en Chinese geneeswijzen gaan hand in hand samen. Het is zelfs een heel belangrijk onderdeel ervan. Om die reden, en omdat we het zelf heel belangrijk vinden, hebben we ook gekozen voor de naam van de praktijk: Nurture Your Nature.

  De naam suggereert dat er natuurlijke acties zijn die je kan ondernemen om je gezondheid en welzijn te bevorderen. Acupunctuur is daar een van, maar ook massage is daar bij uitstek voor geschikt.

  Door de onderstaande massage te doen vergroot je de weerbaarheid van je lichaam, versterk je de spijsvertering en zorg je voor ontspanning van lichaam en geest. Volgens de traditie waaruit deze oefening komt helpt het daarbij voor een lang en gezond leven. Zeker de moeite waard dus!

  De massage oefening

  Je kunt deze oefening* staand of zittend doen. Doe het iedere dag voor 30 dagen en ervaar het verschil. Hoe meer je masseert hoe beter het is. Adem diep in en uit terwijl je de massage doet.

  Zelf massage oefeningen
  1. Met de palmen omhoog, stop je de zijkanten van je handen in je zij, onder ribben (en op de lever en milt). Duw redelijk hard (doe jezelf geen zeer) en beweeg je handen naar voren en achteren.
  2. Voor vrouwen: maak van de rechterhand een vuist met de duim boven op de wijsvinger. Leg deze hand op je buik en de linkerhand er boven op. Voor mannen: verwissel links en rechts.

   Masseer in cirkels rond de buik met de klok mee, doe dit minimaal 72 keer. Dit is effectief bij constipatie.
  3. Daarna masseer je de buik met rondjes tegen de klok in, minimaal 54 keer. Dit is effectief bij diarree.

   Wanneer je last hebt van constipatie masseer dan alleen met de klok mee. Als je last hebt van diarree masseer je alleen tegen de klok in. Geen klachten? Dan masseer je in beide richtingen.
  4. Masseer je nieren (op de onderrug) met de rug van je vuisten. Doe dit zo vaak als mogelijk.

  Meer ontspanning nodig?

  Nog meer ontspanning nodig? Kijk dan ook eens bij deze 4-7-8 ademhalingsoefening of bij de Wim Hof ademhalingsoefening.

  Wil je meer weten over zelf massage? Misschien is Kum Nye Yoga wat voor je. Hier kan je er meer over lezen, of zoek op YouTube naar filmpjes erover.


  * Afbeelding en de oefening zijn afkomstig van yang-sheng dot com. Helaas is de link niet meer actief.